Els caps de llista (I): Estanis Fors

Si alguna vegada he parlat de política municipal amb algú de vosaltres potser ja us he explicat que és fals aquell tòpic que corre que Arenys de Mar és convergent. Moltes persones ho diuen i ho repeteixen amb un determinista "no hi ha res a fer" que tant pot tenir matisos de plaga bíblica com de benedicció celestial, però és fals. Jo acostumo a matisar que, en tot cas, el que Arenys ha estat aquests darrers anys és rubirolista, però que les dades canten: dos mandats per a Ignasi Moreno (1987-1195), un per al tàndem Fontbona/Ponsarnau (1999-2003) i un ara per a Ramon Vinyes (2007-2011). Immediatament algú em podria recordar que CiU ha estat gairebé sempre (tret del 1991) la llista més votada. Cert, però enguany és més escaient que mai d'observar que CDC i UDC fan una coalició però són dos partits diferents, perquè enguany el candidat és d'Unió.

Si ens fixem en el període que va de 1995 a 2007, els millors resultats per a CiU els ha obtingut Miquel Rubirola. Els alcaldes Garcia i Soler van aconseguir 2.159 i 2.127 vots respectivament, però després dels dos mandats socialistes va caldre que Rubirola fos cap de llista perquè CiU obtingués 2.763 vots el 1995 i 2.632 el 2003. El 1999, quan Rubirola va decidir descansar i cedir el lloc a Manel Calvo, els vots no van arribar per poc als 2.000 i CiU va perdre el govern. Per tant, fins al 2007, semblava que Rubirola era el valor segur de la coalició al nostre municipi. Amb tot, la darrera vegada que vam triar representants municipals CiU va obtenir tant sols 1.966 vots, per sota fins i tot del resultat obtingut per Manel Calvo.

Què passarà ara? Continuarà la tendència a la baixa perquè Rubirola no és cap de llista? Es recuperaran per la inèrcia nacional del 28 de novembre? Som davant d'una crisi de lideratge que deixarà CiU en suspens? O realment han trobat el candidat que els ha de donar els millors resultats? Continuaran reforçant el bloc CiU-PP o el trencaran proposant alguna aliança amb altres grups?

Per respondre totes aquestes preguntes haurem d'esperar-nos fins al 22 de maig. D'entrada, però, cal recordar que Estanis Fors va ser escollit cap de llista per un marge de vots ben escàs respecte d'Agustí Massuet, que és d'Unió i que ha fet una aposta per la renovació potser excessiva. En un apunt anterior ja he expressat la meva preferència per unes llistes que combinin renovació i experiència en la proporció adequada.

La meva impressió personal, fruit de diversos intercanvis d'impressions amb moltes persones, és que l'Estanis és un bon noi, una persona treballadora, del poble de tota la vida i molt popular en aquest sentit, però que molts no veuen com a alcalde perquè no acaba d'encaixar en el perfil d'allò que voldríem que fos un alcalde. Per la manera de fer i de ser, per la manera d'expressar-se i de fer broma, etc. Miro d'il·lustrar-vos-ho tot seguit amb dos detalls.

El primer, tret de l'entrevista d'avui al Dominical de Ràdio Arenys, és un Barça totpoderós i omnipresent capaç de fer-li canviar fins i tot l'acte de la presentació pública de la seva candidatura. Si ja l'havíem vist als plens més pendent dels partits de pilota que no pas dels partits polítics, no goso profetitzar on podria arribar l'anecdotari els propers quatre anys.

El segon és més preocupant. La setmana passada me'l vaig trobar al capdavall de la riera i, xerrant xerrant, vam tornar a repassar la llista renovadora que ell mateix havia presentat a l'assemblea com a aval de la seva candidatura i que havia fet pública a Ràdio Arenys. Li vaig dir que no recordava tots els noms, que sabia que hi havia en Pere Alzina, però no la recordava tota. I justament d'en Pere Alzina em va dir que no, que al final per feina no podria anar a les llistes. Des del meu humil punt de vista, no hauria d'haver fet córrer el seu nom si no el tenia ben lligat, però ell m'ho deia com qui no vol la cosa, com si fos un detall sense importància.

Una alcaldia és una cosa molt seriosa. Això no vol dir que l'alcalde no pugui tenir sentit de l'humor, és clar, però per Alcaldia hi passa molta feina, molta responsabilitat, molta imatge per a la nostra vila. El 22 de maig sabrem si Arenys de Mar vol que Estanis Fors sigui el seu alcalde.

Afegeix un comentari nou