Els mercats insaciables

Attac, entitat ciutadana que proposa una taxa sobre les transaccions financeres

Lina Gálvez - Consell Científic d'ATTAC Espanya

Des de fa mesos, els mercats estan utilitzant el poder que els dóna la seva pressió especulativa sobre el deute dels estats per imposar als governs les mesures que millor convenen a les grans empreses ia la banca.

Es tracta d'una extorsió força evident a la qual alguns governs com l'espanyol li estan fent front amb tanta malaptesa com candidesa. En lloc d'utilitzar els ressorts del seu poder representatiu i sobirà i en lloc de parlar clar a la ciutadania perquè aquesta li parli al seu torn clar als especuladors, els governs s'entesten a fer front al xantatge cedint a les seves demandes, creient que sortiran del compromís acceptant les seves condicions. Un comportament ingenu perquè els mercats, com tots els xantatgistes, són insaciables i acabem de tenir bones proves d'això. El Govern espanyol ha fet els deures impostos, ha pres les mesures més dures contra els drets laborals de la nostra democràcia, ha realitzat una retallada de despesa pública terrible i acaba d'aprovar un projecte de pressupostos que ni la dreta més neoliberal s'ha atrevit a posar en marxa. El mateix president del Govern esmorzar fa poc a Nova York amb les versions en carn i ossos d'aquests mercats. Zapatero va compartir taula i estovalles amb les grans finances representades per Citigroup, Morgan Stanley o Goldman Sachs i dinar també amb un dels seus altaveus, els editorialistes de The Wall Street Journal per ratificar, imagino, que el seu govern estava prenent una a una les mesures que se li exigeixen.

Doncs bé, només uns dies després de l'esmorzar del president i de les seves últimes i flamants mesures neoliberals, l'agència Moody's rebaixava el valor del deute espanyol i el Wall Street Journal, que pertany al grup News Corporation del qual és conseller Aznar, editava un vídeo d'uns 15 minuts sobre la crisi econòmica a Espanya on es planteja la incògnita de si Espanya és un país massa petit com per deixar-lo caure, tipus Grècia, o massa gran per no deixar-lo caure. Un vídeo, que es pot veure a internet, en el qual aproximadament la meitat del seu temps està dedicada a mostrar imatges dels Sanfermines, de ballarins de flamenc al carrer i de festes de tot tipus per venir a dir que els espanyols som uns ganduls que no volem treballar i l'única aspiració és viure de la teta de l'Estat. Com si estar a l'atur fossin unes autèntiques vacances amb totes les despeses pagades. Quan la ministra d'Economia va presentar el projecte de pressupost ha afirmat que aquest "ens defensa dels mercats" mostrant que la ingenuïtat d'aquest Govern no té cura. Ni l'esmorzar de Zapatero, ni les seves mesures d'austeritat i liberalització serveixen de molt davant els mercats i els seus representants de carn i ossos perquè són insaciables. El mateix que no es venç a un xantatgista acceptant les seves exigències, perquè sempre anirà a més, no es pot vèncer la immoral pressió dels mercats especulatius consentint que imposin les seves condicions als governs.

Zapatero i qui avui dirigeixen la Unió Europea s'equivoquen perquè els estan deixant fer al seu antull, en contra del que afirmaven fa ara just dos anys doce exdirigents socialdemòcrates europeus en el títol d'una carta conjunta al llavors president de la Comissió Europea i que hauria de convertir-se en el crit de guerra democràtica dels nostres pobles: "Els mercats financers no ens poden governar".

Afegeix un comentari nou