Ja ha començat el debat sobre la proposta d'ERC

Després que ahir Ràdio Arenys ens demanés que expliquéssim la proposta [tall amb l'entrevista] que ha fet Esquerra Republicana per a les eleccions municipals de 2015, avui a la tertúlia del matí ja ha començat el debat i voldria comentar alguna de les idees que han sortit.

 

D'entrada, voldria explicar quins són els dos elements que defineixen els fonaments d'aquest espai polític que existeix i que volem eixamplar, unir, cohesionar i multiplicar. D'una banda és, certament, i com apuntava Josep Maria Cano, l'eix ideològic de les esquerres. Pensem què poden tenir en comú ICV, CUP, NEC i ERC i se'ns definirà automàticament aquest espai, ple de matisos, és clar, i que pren unes formes o altres en funció de la persona i l'equip que les encarna, perquè no és el mateix Oriol Junqueras que Joan Puigcercós, Josep-Lluís Carod-Rovira o Àngel Colom, no és el mateix Rafel Ribó que Joan Saura, Joan Herrera o Raül Romeva; no és el mateix Estanis Fors que Miquel Rubirola; no és el mateix David Caldeira que David Fernàndez, etc., etc., etc. El segon element, però, i aquí és on difícilment s'hi pot incloure el PSC, és el posicionament en el procés d'independència. Ens agradaria que el resultat de tot aquest procés fos una nova fornada de regidors i regidores plenament identificats amb la nova República Catalana i il·lusionats en la construcció d'un nou país des dels municipis. I no veiem que els regidors del PSC puguin encaixar en aquesta idea.

 

No sé si és per aquest motiu que Roser Maresma veia en la nostra proposta un plantejament "a la contra". No és la nostra intenció anar contra res ni contra ningú. El que sí volem és bastir una alternativa, és clar. I és difícil fer això sense que hi hagi contrastos i confrontacions de projectes i de persones, que cal debatre sempre en termes de respecte. Si hi ha persones que tradicionalment s'han identificat amb les sigles i els projectes de CiU, PSC, PP o Bloc i que ara potser estan, com diu la Roser, una mica decebuts, tindran l'oportunitat de fer pinya amb nosaltres a través d'aquesta candidatura tan diversa que volem construir i que no exclou ningú que pugui identificar-se amb l'espai esmentat i, insisteixo, definit per plantejaments polítics propers a allò que entenem com a esquerra i per la il·lusió en la nova República Catalana.

 

En tot cas, el debat és obert, l'espai està definit i es tractarà d'omplir-lo amb idees i amb persones. Però perquè arribi a ser realitat ens caldrà que les persones a qui agrada la proposta ens ajudin a fer-la realitat, a aconseguir que totes quatre formacions polítiques hi donin l'impuls inicial perquè no neixi coix, perquè hi siguem tots i totes i així tingui més força.

Afegeix un comentari nou