La plaça del mercat, suïcidis i homicidis

Faig aquesta reflexió sobre algunes decisions imminents que poden tenir conseqüències directes sobre un dels equipaments municipals que deu ostentar el rècord d'assignatura pendent.

Al meu entendre, el mercat municipal té dos grans reptes. Tots dos són d'actualització, de posada al dia: l'equipament i la forma de fer.

Reformar l'equipament és complicat sempre. D’exemples n'hi ha molts i per tant cal felicitar a tots aquells qui se n'han sortit. Però si hi afegim que el col·lectiu de paradistes, majoritàriament, s'hi posen d'esquena, només queda una opció: rescatar les concessions que encara estiguin vigents, cosa que sempre és legal i per tant possible. Seguidament es reforma l'equipament i finalment s'adjudiquen novament les concessions del nou mercat. Ara bé, per fer això, calen recursos, una part dels quals, habitualment provenen de l'entrada d'un nou operador de supermercat de mitjana superfície.

“Reformar” la forma de fer dels paradistes hauria de ser menys complicat, especialment si hi ha voluntat política, atès que el mercat és municipal. En l'anterior mandat, per dues vegades el ple de l'ajuntament va posicionar-se de forma àmplia a favor d'uns horaris comercials de segle XXI. La primera vegada per unanimitat. La segona només l'actual regidor de Promoció econòmica Alejandro Acero, en un exercici de tacticisme polític (aleshores era President de la Ubica), no hi va donar suport. La reacció d'alguns històrics del mercat va fer posar nerviós l'alcalde, el qual va preferir no enfrontar-s'hi abans que defensar el propi plenari de l'ajuntament que ell presidia. Resultat: avalar la mort lenta i agònica de la plaça del mercat. Suïcidi comercial d'alguns, homicidi comercial d’altres que voldrien intentar-ho però no els deixen.

A dia d'avui, per tant, no tenim ni reformat l'equipament ni tenim al dia la forma de fer de la majoria dels qui haurien de ser els primers interessats en provocar un canvi. No fer res ja sabem on els porta.

Paral·lelament, és tema d'actualitat que Bon Preu i Mercadona frisen per establir-se a Arenys. Pel que s'està dient, sembla poc probable que entrin tots dos. El pastís és el que és i és molt rellevant valorar entre quants cal repartir-lo per saber si compensa la inversió que caldrà fer. Però el més preocupant (des de l’òptica del mercat municipal) és que no sembla que cap dels possibles operadors vulgui entrar com a soci en una possible reforma del mercat municipal.

Alguns paradistes del mercat s'haurien de començar a preocupar de com és que hi ha una decidida voluntat política d'invertir en la Casa de les Lletres, deixant que la reforma de La Plaça del Mercat continuï sent una assignatura pendent.

4 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

encarrecs.cat

L'ampliació de l'horari ja ha començat

Enviat per encarrecs.cat el Dll, 31/10/2011 - 14:12

Bon dia,

Per ajudar a solucionar el problema de l'horari, ja ha sorgit el projecte encarrecs.cat que permet fer la comprar als establiments de proximitat i qualitat de sempre sense el sobreesforç per les persones d'obrir més hores.

@marcsic

Horaris i servei

Enviat per @marcsic el Dll, 31/10/2011 - 15:34

Personalment em sembla bona la iniciativa d'apropar la compra de proximitat a través d'un servei de lliurament a domicili.

Però aquesta iniciativa no es pot concebre com una alternativa a uns horaris comercials més amplis. No m'estendré, però si el lliurament a domicili fos LA SOLUCIÓ, com és que la majoria d'establiments d'alimentació tenen obert fins les 21h?

fani bancells

Horaris comercials

Enviat per fani bancells el Dc, 02/11/2011 - 15:03

No crec que els horaris del mercat, tinguin alguna cosa que veure amb els pocs clients que sempre hi ha a dins. Mes aviat em sembla que la cosa va pels preus que els paradistes posen als seus productes.

Tenint en compte el que paguen de lloguer, penso que podien ajustar mes els preus. He vist vendre peix a la llotja a 1 euro la caixa de set quilos i arribar al mercat a 5 euros el quilo.

El tema de la qualitat, també és discutible. He treballat durant molts anys a la fruiteria d'un supermercat i si mires sota les parades del mercat pots veure les caixes dels mateixos tomàquets d'Almeria i de les mateixes maduixes de Huelva i de les mateixes mongetes del Marroc.

Potser si apostessin per els productes de proximitat (real), Km0, o ecològics, a uns preus competitius, que de fet ho haurien de ser ja que s'estalviaria molt de transport, potser els hi aniria millor a ells i a nosaltres com a consumidors.

De fet el problema per el mercat és que s'hi troba el mateix que els supermercats, però el doble de car.

Hi ha algunes parades, que aposten per la qualitat i la diferència, però en son poques. La majoria aposta per els congelats, les llaminadures industrials, el peix del Nil i fruita de Xile.

Resumint, no crec que el mercat amb una reforma estructural, ni amb una ampliació d'horaris és revitalitzi miraculosament.

Actualment no hi ha diners per fer una reforma, s'ha de ser creatiu.

Potser cedint temporalment a aturats les parades tancades per muntar-hi un negoci.

Potser posant alguna parada amb productes o menjars d'algun altre país per ampliar més el públic.

Potser demanant algun requisit alhora de renovar concessions (igual que a la fira dels solstici)

Potser posant o traient una jardinera.

No se... Jo no soc política.

@marcsic

Condicions necessàries i condicions suficients

Enviat per @marcsic el Dc, 02/11/2011 - 17:47

Coincideixo, Fani, amb molts dels punts que tractes en el teu comentari.
En el meu apunt, simplement volia constatar que un fet tan bàsic com el de la disponibilitat, no l'estan cuidant. Cert que els horaris no és una condició suficient per a l'èxit d'una reforma del mercat, però penso que sí és una condició necessària.

Una vegada tens obert, juguen els factor que assenyales: relació qualitat-preu, oferta, atractiu, singularitat, servei, etc.

I com bé dius, si resulta que alguns acaben oferint el mateix que en altres establiments on hi ha horaris més amplis, preus més ajustats i parades més atractives, doncs està clar què fa la clientel·la.