Manca de transparència?

L’altre dia, a l’espai de Tribuna Política del programa de Ràdio Arenys “El Dominical”, ens va tocar el torn a la gent del VIA.

El programa va ser gravat dijous degut a la meva impossibilitat a poder-hi assistir diumenge en directe i perquè jo tenia interès en participar-hi.

La persona que va conduir l’espai era en Xavi Salbanyà atès que a l’Enric Sierra no li anava bé d’agenda el poder quedar per dijous.

Vaig quedar una mica amoïnat pel fet que en Xavi ens va acusar als del VIA de ser poc transparents pel fet de no fer públiques les valoracions econòmiques sobre el conveni signat per l’ajuntament per a l’adquisició de l’antic Convent de les Clarisses.

Nosaltres vàrem respondre que analitzades les valoracions que se’ns van passar per part del govern local i les estimacions d’aquells conceptes que nosaltres consideràvem importants i no estaven del tot concretats, varem estimar que la operació a nivell econòmic no era incorrecte.

En Xavi ens va dir que perquè no les fèiem públiques i nosaltres vàrem respondre que si algú les ha de fer públiques en primera instància és el govern municipal i que en qualsevol cas, si algú ens les demana no teníem cap inconvenient en ensenyar-les.

Penso que això no és tenir manca de transparència i potser, en Xavi, es va endur pels seus impulsos més per pel seu pensament.

Dit això, i perquè en Xavi Salbanyà estigui tanquil, penjo al meu blog la informació que tenim des del VIA sobre les valoracions:

Valoracions facilitades pel govern municipal i incorporada finalment a l’expedient d’allò que es va portar per a la seva aprovació.

1.- Valor del sòl dels 1.922 m2 de sostre existent a la finca de les Clarisses = 604.046 €.

2.- Valoració actual de l’edifici del Covent de les Clarisses = 809.162 €

3.- Valoració dels 2.480 m2 de sostre per a Habitatge Lliure que l’empresa Tuctan Invest podrà construir a la finca de les Clarisses = 1.860.000 €

4.- Valoració dels dos locals de 800 m2 que Tuctan Invest construirà per a l’Ajuntament = 1.040.000 € (1.300 €/m2). Des del VIA ho considerem sobre valorat, i estimem que el seu valor és de 560.000 € (700 €/m2).

5.- Valoració de 1.270 m2 de sostre per Habitatge protegit a on Tuctan Invest podrà construir-hi = 554.672,50 € (Val a dir que aquest terreny està pendent de ser municipal a l’espera que la Generalitat aprovi una tramitació urbanística).

6.- Costros d’urbanització a les Clarisses i Maricel = Tuctan Invest assumirà fins a 300.000 €. En el cas en que es sobrepassi aquest import s’haurà de repartir la diferència entre els dos propietaris; Ajuntament i Tuctan Invest en funció de la seva quota de participació a la Junta de Reparcel•lació.

Des del VIA hem estimat uns altres valors que consideràvem prou importants per tal de completar la informació:

1.- Valoració del trasllat del guarda. Estimem el trasllat en uns 180.000 €, dels quals el seu import es repartirà entre Ajuntament i Tuctan Invest en funció de la quota de participació de cada part a la Junta de Reparcel•lació. Una part important que hauria d’assumir l’ajuntament, en principi seria financiada pel Departament de Justícia de la Generalitat, el qual té previst aportar uns 78.132 € (13 Mpts).

2.- Costos de realització del projecte de reparcel•lació que ha d’assumir l’ajuntament = 12.000 €.

3.- Costos de realització de la Modificació Puntual a realitzar per part de l’ajuntament en un termini no superior als 3 mesos des de la data de signatura del conveni = 15.000 €.

I per a nosaltres, aquestes dades han estat suficients per a poder donar un vot positiu a la signatura del conveni, independentment de la forma com s’ha portat el tema a nivell d’informació i preparació de l’expedient, que això ja va ser motiu de queixa per la nostra part tant en el ple municipal com en el meu blog i també a la Web del VIA.

Hi ha altres aspectes que entenc que no són objecte de valoració directa en aquesta qüestió, però si algú considera també importants, les comento:

1.- Import econòmic de la compte de la finca per part de Tuctan Invest a la Congregació = No ho sabem ni tenim perquè saber-ho. De ben segur que si l’ajuntament hagués comprat el convent directament a la congregació ara sabríem aquesta dada, però les circumstàncies de no entesa entre el govern anterior i la congregació han fet que això no se sàpiga.

2.-Import de construcció dels 31 habitatges lliures a la finca de les Clarisses i els 21 habitatges protegits a la finca del Maricel. Ara ho podríem estimar, però tampoc val massa la pena atès que ara no es començaran a construir.
Val a dir que quan l¡ajuntament tingués en propietat la finca del Maricel hauria tingut la finca, i no pas els habitatges lliures, que hauria d'haver construit pel seu compte. En aquest cas la vila guanya a preu de sòl públic aquests 21 habitatges protegits que els construirà Tuctan Invest.

3.- Quin benefici traurà Tuctan Invest de la venda d’aquests 52 habitatges? Tampoc ho podem saber, ja que va en funció del moment i del mercat.

4.- Quan li costarà a l’Ajuntament convertir i reformar el convent en un equipament cultural i biblioteca? Això ho tenim; 2.306.400 € (a dia d’avui...). Dels quals 845.000 € ja els aporta el PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya).

5.- Import que de moment haurà d’aportar l’Ajuntament per a la reforma del convent, sempre que no rebi altres subvencions = 1.461.400 €.

Aquestes són les dades que tenim i sobre les quals hem tret les nostres conclusions.

Lamento profundament que se’ns acusi de manca de transparència, i més en un tema com aquest. Però bé, alguns ja ens tenen acostumats a opinions subjectives que en moltes ocasions acaben confonent a la gent.

Penso que la relació del VIA i la meva personal amb els informadors i periodistes arenyencs és immaculada, si més no, ningú se m’ha dirigit per presentar-me cap queixa o descontentament cap a mi, i em sap greu que en el debat de Ràdio Arenys entre informadors de l’AIA es pogués interpretar que els polítics i informadors no tenim una bona relació. Possiblement, si no vaig errat amb la meva interpretació, seria bo es concretés. Més que res, també per un tema de claredat.

Enhorabona pel Congrés!

Ep! I de bon rotllo!...

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

barrinaire

perquè en Xavi Salbanyà estigui tanqui

Enviat per barrinaire el Dm, 25/11/2008 - 23:25

benvolgut Lluís i gent del VIA

jo estic molt tranquil tan si doneu explicacions o no, poder deu ser que m’estic fen gran i segons quines coses ja no m’impressionen.

que un partit polític o càrrec electe faci les coses per que l'informador de torn estigui tranquil, mal síntoma.

per altre banda en la tertúlia d’informadors ningú va parlar de noms i cognoms i es cert que en el teu cas la teva relació amb la premsa local es bona, però entendràs que això no ho podem dir de tots els polítics locals i tu ho saps.

ep,.....i de bon rotllo, eh!!!

XAVI

http://www.flickr.com/photos/barrinaire
fotos amb zoom arenyenc

Lluís Blanchar

Bon VIA Xavi

Enviat per Lluís Blanchar el Dc, 26/11/2008 - 10:27

Gràcies per llegir el meu blog i pel teu aclariment.

De totes formes, un bon símptoma de transparència per part dels informadors també podria ser donar noms i cognoms...

Lluís Blanchar