No ens en rentem les mans

Des que ERC d'Arenys de Mar vam fer pública la nostra valoració dels resultats electorals i la nostra decisió de quedar-nos a l'oposició, algunes persones ens han fet arribar la idea que no podíem eludir el nostre compromís amb la vila, que havíem de ser valents i mullar-nos, que les persones que ens havien votat no ho havien fet perquè ens quedéssim a l'oposició, sinó perquè treballéssim per Arenys de Mar. Davant d'aquestes opinions, que altres persones poden compartir, voldríem deixar clar que no ens en rentem les mans, que la nostra voluntat de treballar per al poble resta intacta. Hi ha, però, un seguit d'explicacions que volem compartir amb vosaltres.

Ens agradaria distingir, per començar, entre dues fases diferents que corresponen a dos problemes diferents. El primer problema, la primera decisió a prendre, era la investidura. A Esquerra vam entendre que el càstig electoral sofert no ens legitimava per formar part de cap acord que desbanqués la força més votada. Si la proposta era formar part d'un altre govern amb PSC i ICV en què hauria calgut encara un vot més per a la majoria absoluta necessària, nosaltres pensàvem que el nostre electorat ens havia castigat precisament, i entre altres raons, pels acords amb el PSC tant en l'àmbit municipal com nacional, vistes certes decisions preses pel partit de José Montilla. Així les coses, i atesa l'aritmètica municipal, Estanis Fors va ser elegit alcalde.

Començava així una segona fase amb un altre problema sobre la taula: la formació de govern. En aquest punt també se'ns ha retret que no acceptéssim una proposta de l'alcalde Fors feta de manera poc rigorosa enmig d'una emissió en directe de Ràdio Arenys diumenge 19 de juny. La proposta era que la nostra regidora Annabel Moreno assumís Medi Ambient. Des d'Esquerra pensem que aquest oferiment no resulta creïble i és, en tot cas, inacceptable per a nosaltres. Tot i que el Sr. Fors ha presentat la proposta com a mostra d'obertura a la resta de forces polítiques i ha manifestat la seva preferència per un govern on tothom treballés per Arenys de Mar, aquest oferiment anava acompanyat del rebuig a bona part de l'obra de govern d'Esquerra (el projecte del Cavaió en seria un exemple) i de la manca d'informació en les primeres gestions del nou govern, com ara les reunions sobre l'edifici de les Clarisses. D'altra banda, ERC tampoc se sentiria còmoda en un govern amb el Partit Popular, un partit que considerem una greu amenaça tant per a la llengua catalana com per a la cohesió social.

Per tot això, la nostra voluntat d'iniciar el mandat a l'oposició continua intacta. Es podrien haver donat les condicions per a un govern de concentració i si aquest hagués estat el cas Esquerra no hauria convertit una preferència inicial en un dogma inqüestionable. Abans d'enrocar-nos a l'oposició contra tot i tothom ho hauríem tornat a debatre en assemblea. Pensem, però, que l'alcalde Fors no ha exercit un bon lideratge en aquest sentit, que la seva proposta no ha estat creïble. Tenint en compte que en el govern anterior CiU havia acusat els tres partits de no entendre's entre ells tot i haver acordat i desenvolupat amb èxit un pla de mandat, pensem que un govern en què participin més partits encara exigeix grans dosis de generositat i lideratge que, de moment, no hem trobat en el Sr. Fors.

Que ens quedem a l'oposició i aprofitem per reforçar el nostre projecte, però, no vol dir que ens en rentem les mans, no vol dir que el govern de la nostra vila ens resulti indiferent ni que ens hàgim de tancar partit endins i desentendre'ns-en. Des de l'oposició donarem suport al govern en aquelles coses en què coincidim i proposarem alternatives per a aquelles en què no coincidim. I farem mans i mànigues per oferir una bona alternativa per a Arenys si el govern en minoria que s'ha constituït acaba perdent la confiança de les persones. En aquest sentit, fem una crida a tothom que s'identifiqui amb el projecte nacional d'Esquerra perquè s'incorpori a la nostra secció local i es faci protagonista d'aquesta alternativa que volem construir.

Afegeix un comentari nou