NO a la violència verbal

Em fa il·lusió estrenar l'espai del meu bloc. Fa setmanes i mesos, diria jo, que dono voltes a la possibilitat d'inaugurar-lo finalment i mantenir-lo, que no ho sembla però sempre porta molta feina.

Tinc la intenció de parlar de tot: coses referents a Arenys quant al camp educatiu, social, tecnològic, de les entitats i associacions diverses en les quals prenc part, etc. Bé aquí teniu la primera de les reflexions, aportacions, apunts o com li vulgueu dir d'aquest espai de recent creació. Un tema que he vist massa vegades en trobades on la gent suposadament és educada i on qui hi participa teòricament ho fa amb voluntat de construir no de destruir: la violència verbal.

Cada dia sentim a parlar de la violència de gènere i s'entén aquesta com a violència física i/o violència psicològica. Malauradament cada dia que passa se'n saben nous casos i segurament n'hi ha molts altres que no arribaran a sortir a la llum pública.

Aquest matí llegint l'AVUI i com per casualitat, he trobat aquesta carta al director que m'ha fet decidir. Parla de la violència verbal i la descriu per acabar titllant les paraules del diputat Tardà i d'altres que de vegades podem haver sentit com a violència verbal. Sense entrar en si l'expressió dita per Tardà és o no és exactament violència verbal, quan m'he posat a llegir les primeres ratlles del text m'ha vingut al cap com un flashback un esdeveniment que vaig veure i viure no fa gaire en una trobada de gent suposadament educada i conciliadora, on vaig estar a punt d'aixecar-me de la cadira i marxar. No ho vaig fer. Potser per això encara no he paït del tot la història i continuo en rebel·lió personal.

Aquí us reprodueixo el text, extret de l'AVUI 11/12/2008. Secció: Cartes al Director

En els estudis de conflictologia, s'estudia en profunditat la violència i els seus orígens. S'ha demostrat que la violència verbal no és menys dolorosa que la física. Són aquells actes en els quals una persona danya psicològicament i moralment una altra. Per mitjà de crits, menyspreus, insults, mentides, falta de respecte a la privacitat, les seves creences i les seves idees, comentaris sarcàstics i burles que exposen la víctima al públic. Dir "mori el Borbó" o que els "catalans són uns gossos" és un exemple d'aquest tipus de violència.
Josep Robert Reig Miró

A banda d'aquest fet que us he explicat, anècdota si voleu, i que fa que em digui a mi mateixa que mai més em tornarà a passar, no em voldria descuidar d'esmentar i celebrar la tasca que en tots aquest sentits i en molts d'altres està fent un dels col·lectius arenyencs, una associació de les més inquietes i que fa anys que treballa fort: l'Associació de Dones per la Igualtat d'Arenys de Mar. Endavant noies!

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Isabel Roig

M'ha agradat la teva estrena!

Enviat per Isabel Roig el Dij, 11/12/2008 - 15:21

Hola Anna,

Quan llegia la teva estrena al món dels blocs, pensava que fa temps que dono voltes a això d'obrir també la meva parcel·la a la xarxa arenyenca. Em fa una mica de por, que tal com dius no sigui un valor afegit a això de tenir-hi que dedicar molt de temps. Hi seguiré donant voltes. Entretant, et llegiré interessada com ho faig sovint amb alguns dels blocs d'arenyautes, Apunta bé la cosa!

Et felicito per la teva presentació en societat, i per la teva estrena a la blocesfera arenyenca (s'en diu així?) , i per la tria d'un tema, dissortadament de tan rabiosa actualitat. Per cert, molt d'acord també amb el comentari final que fas de l'Associació de Dones per a la Igualtat de la nostra vila. Com diria un amic comú: endavant les atxes!

Ens la veiem!

Isabel

Carme desde Arenys de Munt

Sí, tens raó Anna. La

Enviat per Carme desde Arenys de Munt el Dg, 14/12/2008 - 13:26

Sí, tens raó Anna. La violència verbal pot ser esfereïdora. I de vegades la violència o l'agressivitat simplement d'un gest, també.
Jo he treballat uns anys a l'empresa privada (després de haver estat a l'Administració) i et puc assegurar que no he viscut un ambient tant tòxic, insalubre mentalment, i regalimant agressivitat com a dins d'una multinacional.
Es veritablement terrible, però el que ho fa més terrible és la manca d' agressivitat manifesta, és a dir, no es perden mai les formes, perquè dins de les empreses hi ha una norma no escrita de que s'ha de ser "politic" si hi vols sobreviure.
Per una persona mínimament honesta o sincera es fa totalment impossible passar tantes hores al dia en ambients així.
Crec que l'agressivitat ambiental que es respira als llocs menys insospitats és horrible i molt molesta, perquè apareix en els moments menys inesperats. Ho pots notar a la cua del supermercat o a la del cinema, al mateix carrer, i ja no diguem a la carretera, que es converteix en una manera de deixar anar la bilis dels conductors i així s'estalvien d'anar al psiquiatra.
Doncs si, l'entesa, el diàleg educat i respectuós sembla ja coses del passat...i això et demostra cap on va la nostra societat.
Una salutació Anna.