Si critiques, no acabis fent el mateix

Durant l’anterior campanya electoral, els partits polítics que ara governen l’ajuntament d’Arenys de Mar; PSC, ERC i ICV, així com el VIA, partit el qual represento, coincidíem bastant en algunes afirmacions.

Afirmacions com que durant la passada legislatura va faltar la política de ma estesa entre el govern municipal i la ciutadania o entre algunes àrees del govern municipal i l’oposició, sobretot quan el govern municipal tenia majoria.
A partir del moment en el govern de CiU i PP es va quedar en minoria van haver de canviar el xip per tal d’aprovar assumptes importants, com podien ser el Pla General, el Pla Especial del Port, la compra de la Caserna de la Guàrdia Civil, el conveni del pàrking del Xifré i potser alguns altres que ara no em venen a la ment. Ara, jo em pregunto: Quina ma estesa està donant el govern tripartit local a l’oposició? Només estem tractant aspectes com el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i participem en alguns consells municipals, però no se’ns informa sobre el que s’està fent i tampoc no se’ns consulta sobre res. Per posar-ne algun exemple en temes com la negociació del Convent de les Clarisses o la redacció del Pla Especial del Casc Antic.

Crec que el govern municipal no aprofita l’experiència, la formació i la capacitat que podem tenir alguns regidors de l’oposició, i possiblement del propi govern per contribuir a l’assoliment d’objectius col•lectius i generals de vila.

La Participació ciutadana va ser un dels grans arguments electorals, i de fet es va crear una nova Regidoria que va posar en marxa un procés participatiu de proves que des del meu punt de vista no ha complert amb les expectatives. Ara bé, sembla que la única persona que creu en la Participació és el regidor responsable de l’àrea, doncs mentre ell organitza processos participatius nous, la resta de l’equip de govern tripartit s’ha dedicat a desmuntar els òrgans que ja existien, com són els Patronats Municipals.Uns Patronats que eren plurals, decisoris i independents respecte al mateix govern. Tot a canvi de la creació d’uns Consells gens plurals, gens decisoris i a on qui té la última paraula és l’alcalde, perquè el que es decideix en el sí d’aquests òrgans participatius pot estar tranquil•lament tombat pel mateix alcalde.

Entre d’altres coses que es van tractar a la campanya electoral va ser la peatonalització de la riera. Penso que el govern tripartit s’ha precipitat de manera considerable en voler vianalitzar la riera sense tenir present les mancances que té Arenys en quant al sistema viari, atès que manquen les Rondes que permetran disminuir el trànsit a la resta de carrers, ara alguns d’ells molt perjudicats. Penso que tots estem d’acord en vianalitzar la Riera, però per això s’han de complir amb uns certs requisits. És com si vols cuinar un plat i et manquen els ingredients principals; acabaràs fracassant. Doncs això és el que ha passat i el que es tornarà a repetir de nou aquest proper Estiu.

Alguns partits que actualment governen deien que a la passada legislatura hi havia una paràlisi i retrocés d’un govern sense il•lusió. Si un govern no treballa en equip el govern tampoc té il•lusió. Hem passat d’un govern en el qual només manava una persona a un govern a on hi ha tres línies diferenciades d’actuació en funció de cadascun dels tres partits, un alcalde que no mana, perquè està clar que qui mana és el segon partit d’abord, i a on les seves responsabilitats no acaben d’assumir-se, potser per manca de coneixements a les seves àrees o fins i tot manca de capacitat de gestió, capacitat formativa i de lideratge.

També es comentava que s’havia perdut pistonada, i ara continuem amb una situació de paràlisi a on pot haver-hi voluntat però manca la concreció i definició d’uns eixos directius que han portat a la precipitació. El govern local demostra ganes de fer coses, però gairebé sempre abans d’executar-les cal analitzar i veure si allò que vols fer és factible en aquell moment donat.

Espero i confio que d’aquestes línies es puguin treure conclusions per tal de poder aconseguir una millora de la confiança que la ciutadania té dipositada en la classe política, ens oblidem de les picabaralles que no porten enlloc i la manca de respecte a nivell personal.

També confio en que el govern local farà partícip als partits de l’oposició per a treballar conjuntament en temes de vila, independentment de sortit o no la foto. Perquè en el cas contrari, tots fracassarem, perquè Arenys seguirà sense avançar.

Per avançar convé incrementar els ingressos municipals i aconseguir més finançament supramunicipal.El primer assumpte es basa en potenciar el turisme, el comerç, la gastronomia i l’activitat econòmica i industrial de la vila. Només cal imaginació i ganes de fer, no de desfer. I sempre mirant amb objectius de futur i no tant de present. El segon assumpte es soluciona anant a Barcelona i a Madrid i reunir-se amb polítics de la Generalitat i de l’Estat per aconseguir aquelles coses que Arenys no pot fer ni assumir sola.

Tant difícil és tot això? Hem de ser capaços. No pot ser que continuem amb la roda aturada. Tant de bo a la propera campanya electoral no tornem a escoltar allò que uns van criticar i ara no s’ho apliquen a la seva pròpia gestió.

Per això només cal que tots plegats en posem les piles!

(Article publicat a la revista l'Ametlla d'Arenys del mes de Juliol)

Afegeix un comentari nou