COSTA POC DESTRUIR I MOLT CONSTRUIR

Aquest fet el vas aprenent durant la vida. Revisem primer la vida personal. Les relacions humanes acostumen a ser força complicades, atesa la complexitat de la personalitat de cada persona. Veiem com augmenten les separacions matrimonials cada dia. Per a certes persones l’entesa es fa molt difícil. He de dir que conec algun cas en què han refet la relació després de moltes dificultats, i això va relacionat amb el que dic al títol, que costa construir

 

També hi ha les relacions amb amics, que vas conreant, però que a vegades es trenquen per tonteries, i per recuperar-les has de passar una sèrie de barreres. També podríem parlar de les difícils relacions en les famílies, per malentesos, gelosies entre germans i tantes altres situacions que es presenten. I algunes queden sense resoldre. Una tristesa!

 

El que m’esgarrifa és quan hi ha guerres en què comencen a atacar amb bombes i destrossen pobles, ciutats i països sencers que queden arrasats. Han destruït tota mena d’edificis antics als quals donem molt valor i tota mena d’antiguitats que desapareixen en un tres i no res. Quina desgràcia! Aquí veiem la rapidesa en la destrucció i també veurem la lentitud per reconstruir tot un país. Per a mi és incomprensible!

 

Tot això em fa pensar que som una espècie molt agressiva i poc amorosa. D’on ve aquest interès per la destrucció, amb la feinada que hi ha després per tornar a construir i la despesa enorme que això suposa? I ja no parlem de la quantitat de vides que s’han perdut, perquè això seria tema per a un altre escrit.

 

M’agrada visitar les coses antigues i imaginar com vivien els habitants d’aquella època. Entenc que venim de la terra i que tots som terra, però també és bonic preservar, malgrat que el destí final (parlo del cos, no de l’esperit) sigui el retorn a la terra, a l’humus. M’entristeixo quan veig que algunes cultures han perdut tant per l’agressivitat d’una guerra i han de continuar vivint com poden.

 

Recordem-ho, que ràpidament es destrueix i que lent i difícil és la reconstrucció, a més de perdre coses que són irrecuperables. La nostra vida és breu, i d’aquí la necessitat de traslladar-nos a un passat històric amb tots els seus tresors.

 

Cuidem el que tenim i el que hem heretat dels antics.

“Una era construeix ciutats, una hora les destrueix.”

Sèneca (4 aC - 65 dC)

“Mai va haver-hi una guerra bona o una pau dolenta.”

Benjamin Franklin (1706-1790)

 

Mª Teresa Quintana i Riera

 

Afegeix un comentari nou