Un bon any també per la Ràdio

Em retrobo amb vosaltres després d'uns dies de festes, de trobada amb la família i els amics més propers. I després d'un munt d'activitat, de sobretaules i bones estones comparteixo amb vosaltres els meus pensaments i els meus sentiments. Vull parlar de nosaltres, de la Ràdio, dels que la feu, dels que l'escolteu, dels que la sentim molt aprop.

Fa 15 dies vaig escoltar la Ràdio i no me'n puc estar de transmetre la tristesa que vaig sentir en aquell moment. No podia analitzar, en aquells moments, el fons de la polèmica sorgida arran de l'abolició del Patronat de la Ràdio que es va fer al darrer ple de l'any i de manera conjunta amb la resta de Patronats. El que sí sabia ja en aquell moment era que aquest pas administratiu, que podia ser posat en qüestió, no significava de cap de les maneres el final de la Ràdio, sinó l'inici d'un procés de canvi en la gestió.

Tot això passava al programa El Dominical i perquè no hi hagi cap dubte sobre el meu respecte als professionals que hi estaven al capdavant, abans de continuar, us vull dir què sento pel director del programa, l'Enric Sierra. A nivell personal l'Enric ha format part de la meva infantesa i el sento com de la família, amb els anys la relació ha anat minvant però el sentiment d'aquells anys continua intacte. A nivell professional l'admiro. En primer lloc per la seva tasca, pels seus càrrecs, fins i tot diria que, com passa moltes vegades, és una persona poc valorada a casa seva, és a dir a Arenys. Segurament no som conscients de la seva vàlua. Una circumstància que segurament es dona perquè és una persona molt propera i molt entregada. Actualment és el director de La Vanguardia Digital i aquest càrrec i la feina que comporta no l'han portat a deixar de col·laborar amb Ràdio Arenys, a estar al capdavant d'un dels programes més esperats pels oients.

Feta aquesta prèvia vull dir, al meu entendre, el que va passar fa 2 diumenges no va estar bé. Sincerament penso que no es pot jugar amb els sentiments d'un dels pilars de la nostra Ràdio, els oients. Quan vaig sentir a l'Antònia Mari oferint casa seva perquè poguéssiu continuar fent ràdio vaig saber que la cosa no anava bé. La tristesa va augmentar quan la Pilar Barrera demanava que no s'acabés la Ràdio perquè era part de la seva vida. Ningú va ser capaç d'explicar a aquestes oients preocupades que el que estava passant no tenia res a veure amb el tancament de l'emissora. Els oients van reaccionar així després de frases com la de la que en aquells moments era encara directora provisional, Mar Sanchez, va dir : “Ens queden 2 dies” o la de l'Enric quan deia: “No sabem si hi serem diumenge que ve”. Crec que haig de fer públic el meu desacord amb el joc que vaig escoltar. Frases poc concretes o insinuacions com aquestes van portar el dubte a molts arenyencs sobre el futur de la Ràdio. A casa vaig rebre 3 trucades durant el programa de persones que em deien. “Estàs escoltant la Radio? Potser la tancaran”. Crec que és un exercici de responsabilitat quan veus aquestes confusions aclarir la situació.

Un altre tema és el procés seguit per l'equip de govern. Un treball mal explicat i segurament poc programat. Temes com què passa ara amb el reglament de règim intern o amb la direcció de l'emissora, donat que en Francesc Garcia, actual director té l'encàrrec només fins al 31 de gener, són temes que el Regidor de Comunicació ha d'explicar. Ho ha de fer a la població, però especialment, als treballadors i col·laboradors de la Ràdio i a la resta de forces polítiques. Aquí recolzo les peticions d'en Francesc. De fet em vaig poder reunir amb ell i vaig veure que malgrat el rebombori dels comunicats i les denúncies que en ells s'anunciaven, la seva prioritat és parlar i resoldre el conflicte. Una actitud i intenció que també vaig descobrir parlant amb el Regidor, Jordi Pera. Qui assegurava que en els propers dies es reuniria amb el Consell General de la Ràdio i amb la resta de partits polítics per poder clarificar la situació. Com ja vaig dir a en Francesc, Ràdio Arenys es mereix sortir als mitjans de comunicació no per temes judicials sinó com mitjà de comunicació exemplar. Personalment no m'agradaria que passes com quan sorties a fora i parlaves d'Arenys i tothom el coneixia però per les Rierades. Estem en un moment clau, el pas cap a una empresa pública, un objectiu compatit per totes les forces polítiques i per la gent de la Ràdio, ha de millorar el funcionament. Podem aprofitar aquest fet per ser un bon exemple a altres emissores municipals que decideixin fer el pas.

Crec que tots tenim la responsabilitat de col·laborar perquè a Arenys hi hagi bona comunicació, i això vol dir que hi ha de ser en quantitat però també en qualitat. Confio que la situació es recondueixi i sobretot que no tornin a sortir mal parats els oients, ells no s'ho mereixen.

Per acabar crec que és un bon dia per posar un punt i seguit a la meva col·laboració amb l'emissora, esperant que la situació es recondueixi i sobretot agraint a en Josep Mª Cano que ja fa uns mesos em tornes a obrir una portada que en el passat s'havia tancat bruscament.

Una abraçada a tots i molta sort en aquest 2008!

12 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Esperanceta

Fa molts anys que el tema de

Enviat per Esperanceta el Dm, 08/01/2008 - 12:52

Fa molts anys que el tema de la ràdio ha estat un tabú per a mi. No a nivell de relacions amb les persones més conegudes, però si a nivell d'areny@utes o d'opinió pública. Moltes vegades comento coses de la ràdio a gent propera, però fins avui no m'he atrevit a expressar el que em passa pel cap en aquesta comunitat. L'escrit de la meva companya m'ha impulsat a fer-ho.

Crec que la Isabel sap plasmar bé el que ens passa a moltes persones que hem passat per Ràdio Arenys, els qui hi hem treballar, hi hem col·laborat i, sobretot, els qui l'hem "viscuda". Quan passa una situació com la que ha passat aquests darrers dies, tot i no estar vinculada directament amb l'emissora sí que m'hi sento vinculada emocionalment. El per què no saps com explicar-lo. A nivell personal per la quantitat d'hores i bones estones que hi vaig passar (i en els darrers temps també dolentes, malauradament). A nivell de poble perquè crec que per a molta gent Ràdio Arenys significa estones d'esbarjo, de companyia, de poder compartir amb molta altra gent el que els passa. Ja sigui per explicar la recepta que s'està cuinant en aquell moment, per demanar una cançó, per expressar una opinió en aquella tertúlia, per trucar per alertar que ha passat alguna cosa. Això és fer ràdio i fer ràdio es construeix en bona part gràcies als qui l'escolten. Jo de fer lliçons de periodisme no en sé, però sí que he llegit llibres sobre comunicació. El mestre Sebastià Serrano, una de les autoritats en aquesta matèria, diu que no és possible una bona comunicació sense que hi hagi implicats dos agents, un emissor (locutor, qui es posa davant el micròfon) i un receptor (l'oient que des de casa seva escolta, s'emociona, plora, riu, s'indigna...). Sense aquest feedback, aquest intercanvi no és possible una comunicació. Diumenge potser vaig veure molta interlució, poca recepció i nul feedback.

Comparteixo amb la Isabel aquesta tristesa. I després de la tristesa a mi em ve desmotivació. No és just confondre a la gent. Els oients s'estimen la ràdio i a mi de sempre m'han ensenyat que "no es pot jugar amb els sentiments de la gent". I també m'han educat amb allò de "no li facis a un altre el que no vulguis que et facin a tu". Crec que ja és hora que el govern i el regidor de comunicació deixin enrere afirmacions i passin de debò als fets. Fa molt temps que cal creure altre cop en la ràdio. O més ben dit cal altre cop tornar-la a estimar.

Ja m'he quedat a gust.

Míriam Farelo

Enric Sierra

Hola Isabel, t'agraeixo molt

Enviat per Enric Sierra el Dm, 08/01/2008 - 13:36

Hola Isabel,
t'agraeixo molt les teves paraules i sàpigues que el sentiment personal és recíproc. Lamento que alguns oients, entre els quals t'hi trobes, fessiu una interpretració de les meves paraules diferent a la que jo volia expressar. Està clar que si se'm va entendre prou bé, és culpa meva. En qualsevol cas, el tema de fons no canvia i estic plenament d'acord amb tú que el principal són els oients, per a qui dediquem el nostre temps i esforç. Per això, els oients han de saber que estem en un estat d'excepció i, precisament perquè els oients mereixen una emissora plural i oberta, hem de denunciar qualsevol fet que pugui posar en perill aquesta fet. En aquest sentit, segueixo pensant que la manera en que s'ha fet el procés d'abolició del patronat de Ràdio Arenys és irregular, presumptament il·legal. Vaja, que té molt mala pinta. Legalment, la ràdio ha passat sota el control absolut de l'alcalde i, també legalment, han deixat d'existir els òrgans de participació, control i pluralitat que hi havien. La prova és que ni el mateix secretario s'atreveix a certificar per escrit que aquest òrgans són vigents. Sóc el primer a qui no li agrada aquesta situació i la lamento profundament.
Bon any
Enric Sierra

Esperanceta

la ràdio...

Enviat per Esperanceta el Dc, 09/01/2008 - 14:01

Un dia, a casa d'un amic, els seus pares estaven mirant l'informatiu del vespre de Telecinco. Jo vaig dir: "què passa, que a Espanya l'únic que es pot explicar és que hi ha morts?". La resposta del pare del meu amic va ser: "Expliquen el que passa, és que la societat està molt malament!". Realment em va semblar molt alarmant aquesta afirmació. Suposo que tots sabem que no només hi ha morts, també passen altres coses (de cultura, per exemple, Telecinco no en sap gaire), però aquest és el poder dels periodistes, diem el que volem i com volem i podem fer el que volguem amb els oïents, és així de clar. A casa meva apenes es mira Telecinco, també es va deixar d'escoltar Ràdio Arenys. Són principis, suposo, però no m'agrada que es jugui amb la gent. Amb això vull dir que jo no he escoltat les paraules de l'Enric i companyia, perquè no escolto Ràdio Arenys, però si me n'han parlat, i bastant, tenint en compte el meu passat a la ràdio (de fet, durant la meva última temporada a la ràdio tampoc l'escoltava a casa, per què? em feien posar de mala llet amb segons quines barbaritats.)

Independentment de l'encert o desencert de la dissolució del Patronat de Ràdio Arenys, estic totalment d'acord amb la Isabel i la Míriam: no es pot jugar amb els sentiments de la gent i no se'ls pot confondre d'aquesta manera. Els periodistes fem una feina molt útil, que és informar, però ja que tenim aquest 'poder' també podem arribar a fer una feina molt 'destructiva' que és DESINFORMAR. A la universitat se'n parla molt d'aquest terme però crec que no cal estudiar periodisme per saber el seu significat i jugar a posar-lo en pràctica.

Només espero que els que fan bona feina no en surtin escaldats, perquè aquestes coses solen passar.

Apa, bon any!

Elisenda Fernàndez (eli)

olivia

El que passa a la radio

Enviat per olivia el Dv, 11/01/2008 - 22:53

He col.laborat a Ràdio Arenys. Hi ha bones persones, allà, la Mireia i el Francesc Garcia, que mai són els vissibles, son els tipics currants, que sense ells, no sé que passaria.
Ningú els ha mencionat...
M'he trobat en alguns dels treballadors de la ràdio una manca total de professionalitat: deixar dir insults per antena, despreocupació per els col.laboradors, entrada a la redacció de nens per jugar amb ordinador, no contrastar notícies, no assabentar-se ( malgrat tindre diaris i una tele encesa) de les notícies...
No sé si l'extinció del patronat servirà per corregir totes aquestes mancançes, però tant debò serveixi per tindre una programació genial i una gestió bona i professional.
Hi ha uns 200.000 euros de pressupost ( i no enganyo, perque són públics) i...quins programes si fan? Els mateixos de sempre fent dos o tres coses, un sol magazine per el mati, hores del mitgdia sense cobrir...
El que mès em sorprèn es que es critiqui a Ràdio Canet ( dins d'Arenys, de la ràdio), però tenen una programació molt digne i amb menys de la meitat de pressupost.
I una última cosa: si tant pena us dona la ràdio, no sabeu que la gent del poble gairabè no l'escolta? Que prefereix la d'Arenys de Munt, que no tè res. o Ràdio Canet!!
No sè, pero necessitem uns professionals a la ràdio i una programació com cal

marti solá

hola olivia soc popeye

Enviat per marti solá el Dg, 13/01/2008 - 19:46

hola olivia , soc popeye:

estaba llegin fa un moment la "brillant"mostra de lo que es per tu radio arenys ,recuperat de tanta tonteria he arribat a la conclusio de que algo et va malament perque dir tantes tonteries en tan poc espai es consecuencia de un funcionament mental preocupan.
sera que en aquesta legislatura no pots remanar sireres?
sera que aprofites el canvi per crear confusio , ho potser busques carrec , pero en tot cas ho tens malament ja que no saps no en tens n'hi idea del pressupost que tu esmentes n'hi de la facturacio que una figura com tu tan enterada de la radio i el seu entorn hauria de tindre ben empallofat per poguer parlar amb un minim de coneixament de causa .donat que no el tens perque no ens deixes tranquils a nosaltres i als veins que fan lo que poden per fer una radio adient pels seus oients i no necessiten bocamolls de la teva classe per res.

de veritat olivia amb aquest plan mai ens casarem.

popeye el marino.

popeye

Montse

Cal?

Enviat per Montse el Dll, 14/01/2008 - 09:13

Bon dia Martí,

només una pregunta: Cal ser tant desagradable quan les persones no pensem com tu?

Salut

Montse Calopa

marti solá

hola montse es evident que no feia falta.

Enviat per marti solá el Dll, 14/01/2008 - 16:31

hola montse , es evident que no feia falta tanta duresa en el comentari com tampoc era necessari publicar tota la quantitat de falsetats a radio arenys on vas ?.
pero lo que mes me va emprenyar va ser que no savia amb qui parlaba lamento de tot cor que siguis tu que ets una persona a la que estim'ho .

les sospites anaben per un altre canto com es facil detectar en el texte .
perdona i rep l' abraçade de un amic que no t'oblida .

marti solá

olivia

Sr(?) Marti

Enviat per olivia el Dll, 14/01/2008 - 19:10

Li dic Senyor perque tinc mes educació que vostè:

1. Els pressupostos es poden veure i saber.ne, sempre hi ha anuncis per tot el que vol pot saber quants diners pertoquen a cada espai, associacio, etc
2. A vostè no el coneixo de res, però si treballa o col.labora a Ràdio Arenys NO POT NEGAR res del que jo he viscut i que puc corraborar
3. No necessito càrrec públic, i, si vol saber, sempre voto en blanc
4. Ja estic casada
5. Ara treballo a una ràdio mès gran, però no faig diferència amb Ràdio Arenys per això
El que m'indigna es certes persones que van a la ràdio a passar l'estona, vol que li doni noms? Vol comparar programacions? No m'he ficat amb cap persona. Es mes, desde aqui, felicito novament al Francesc i la Mireia, que podien haver sigut mès a la ràdio

I el meu coneixement es bò, fiable, de primera mà, com a veïna d'Arenys de Mar
I de bocamoll, res, que hi ha una educació que vostè, com a persona, no la complert
Per cert, sobre els pressupostos, em sembla que aquest dimecres es fan públics a l'Ajuntament, aixì que, si vol, hi va i ho comprova.Tambè pot veure'ls al BOP i al DOGC, jo els vaig buscar per internet i els vaig trobar allà
Espero una disculpa

marti solá

hola sra olivia (?)un plaer

Enviat per marti solá el Dm, 15/01/2008 - 00:33

hola sra olivia (?)un plaer saludar'la , hauria de sebre que si algu s'ha passat ha estat voste en el comentari que va escriure i que un servidor mig en conya mig en serio va contestar pensan que al darrera i havia altres personatges de la get set politica arenyenca

en aquests moments la radio lo que necessite es tranquilitat i deixar que la comisio de govern organitzi el tipus de funcionament de l'emisora, segur que sera el mes adient malgrat que a voste no li agradi i ha mi no me convenç pas, pero fera possible que treballadors i col'laboradors segueixin treballant i col'laboran tan a gust com en els darrers anys on tan els uns com els altres han fet tot lo que han pogut per fer una radio amb millor programacio, exactement igual que fan altres emisores germanes que disposan de programacions radiofoniques que no son n'hi millors n'hi pitjos, son simplement diferents.

sra olivia voste esta casada jo tambe i que? voste ha col'laborat a radio arenys (?)jo tambe ,pero entre voste i jo hi ha com ha minim una diferencia al marge de la fisica(?) : jo soc incapaz de dir dels companys i companyas de la radio lo que voste els ha dit.pero tranquila que no passa res com ja deu saber som sempre l'ase dels cops sobre tot els empleats , l'hi sona aixo ?

sra. olivia ha estat un plaer saludar'la i sobre tot no s'enfadi no en treura res
sapiga ( es una opinio ) que mentres l'emisora sigui municipal, per tan controlada per la comisio de govern , tindrem mogudes cicliques com fins ara derivades del nerviosisme que genera a la classe politica l'ansia per governar'la

sra. olivia una vegada mes, rebi la salutacio mes cordial tan per voste com per l'amiga montse

marti

Faralai

Doncs jo la comparteixo

Enviat per Faralai el Dm, 15/01/2008 - 08:31

Olivia dius veritats a cabassos perquè precisament jo també he viscut algunes de les coses que comentes. I amb la ràdio ara per ara no es pot anar "mig en conya, mig en serio", no és cap joc, senyor Martí.

Cordialment,

Míriam Farelo

Pàgines