So de primavera, la merla

Aquests últims dies de febrer i principis de març de matinada o cap el vespre ja podeu sentir la merla (Turdus merula) cantant, molts cops des de llocs ben visibles, com les antenes de televisió.

La merla té un clar dimorfisme sexual. El mascle, també conegut com merlot, és negre amb el bec i la carúncula (anell al voltant de l'ull) grocs, en canvi la femella té una coloració marró més discreta. Això és perquè és la femella la que cova els ous i té una coloració críptica.

S'alimenten de cucs de terra i altres invertebrats, i durant la tardor i hivern de fruits, sobretot els heurons, fruits de l'heura, que fan que els seus excrements siguin blaus durant aquests períodes. Per fer niu utilitza arbres i arbusts, ara també li agraden molt fer niu a parcs i jardins, utilitzant preferentment les heures.

És una espècie molt extesa per Catalunya i Europa. El seu hàbitat és molt variat, és comuna a parcs i jardins, horts i fruiters, boscos caducifolis i de coníferes amb sotabosc, i llindars de camps amb arbres; és freqüent a vegetació de ribera i a qualsevol zona oberta, mentre tingui arbust on nidificar. Aquesta espècie suporta bé tots els règims climàtics i pluviomètrics del Principat i se la troba des de ran de mar fins a gran alçada.

La població és sedentària amb superposició d'exemplars en pas o hivernants. De les darreries d'octubre fins a començaments de març, s'aprecia un augment en el nombre de merles. Són migrants que arriben d'Europa.

Diuen que després del rossinyol és la merla la que té el cant més bonic, aprofitem-ho, doncs és una espècie molt freqüent fins i tit dins els casc urbà d'Arenys.

7 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

dènia

Hola pare de l'Aran, sentia

Enviat per dènia el Dc, 09/03/2011 - 01:20

Hola pare de l'Aran,

sentia cantar una "mel·la" i m'he despertat... i conxu, era l'ordinador del pare. Com que encara no sé llegir (ni escriure), de tot el que has posat m'han encantat les fotos (i aprendre aquesta diferència entre el merlot i la merla) i el cant.

Bona nit

Dènia

enricbadosa

M'agrada que t'agradi i el

Enviat per enricbadosa el Dc, 09/03/2011 - 19:44

M'agrada que t'agradi i el que et recomano, és que paris l'orella i segur que alguna tarda podràs sentir la merla aprop de casa i no serà una grabació...

Apa sort

Enric

joancmartin

Ocellots

Enviat per joancmartin el Dc, 09/03/2011 - 21:04

Es genial! avui per exemple n'he vist un (dels negres, o sigui mascle)per devant de casa. Cant inconfusible.

@oriolferran

niu de merla?

Enviat per @oriolferran el Dc, 09/03/2011 - 22:45

Ara que ve a "cuentu", fa unes setmanes, a la riera que hi ha sota de can Rocosa, a Sant iscle, varem trobar aquest niu... es comentava que potser era de merla?

ebadosa

Efectivament, té tot

Enviat per ebadosa el Dij, 10/03/2011 - 12:29

Efectivament, té tot l'aspecte de ser un niu de merla... utilitzan molt de fang i branques i el solen costruir a baixa alçada en arbres o arbusts.

olga

Hola Enric, Aquest cant m'ha

Enviat per olga el Dm, 15/03/2011 - 22:59

Hola Enric,

Aquest cant m'ha fet enyorar una merla que l'any passat començava a cantar tot just encetar el dia. Si dius que són animals de primavera...potser és que encara no ha arribat al meu barri (ni la merla ni la primavera!)

Bona nit a tots tres i mig! Ptns a l'Aran!

enricbadosa

Segur que sí que han arribat,

Enviat per enricbadosa el Dc, 16/03/2011 - 00:34

Segur que sí que han arribat, si pares bé l'orella a la matinada o al capvespre segur que les sentiràs, i possiblement les vegis al cap de munt d'una antena de TV.

Sort