Flors boniques a llocs estranys

El violer o violer bord (Matthiola incana) és una espècie que creix espontàniament a parets, penyals, barrancs i murs de Girona, Barcelona, Tarragona, Mallorca, Menorca i Eivissa. A Arenys està present només a les roques del Lluc i a la punta del Canyadell.

Sembla que és autòctona de la zona del Tirré i d'algunes localitats costaneres catalanes. En el cas de la població d'Arenys no està massa clar el seu orígen, si és natural, o són individus naturalitzats de plantes de jardí, que per la bellesa de la seva floració és molt utilitzada en jardineria.

Floreix del febrer al juliol i com totes les crucíferes (família dels naps i cols), té quatre pètals i sis estams.

No n'hi ha massa individus, en prou feines una desena, pel que mereixeria una protecció per part de la administració municipal, i procurar que la seva població augmentés cap a les tant malmeses penyes arenyenques, plenes de plantes invasores al·lòctones.

1 comentari

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Camps de sa Mar

Enviat per @oriolferran el Dc, 16/03/2011 - 10:05

Enric,
l'any passat vaig fer un apunt, sobretot fotogràfic, de la passejada cap a Caldes... justament amb la intenció de poder conèixer la vegetació en aquest tram entre la via del tren i l'escollera...

fes-hi una ullada:
http://www.arenyautes.cat/node/3039