Manifest de la Unitat Popular
Enviat per CUP ARENYS DE MAR el
Manifest de la Unitat Popular per les eleccions municipals de 2011
Aquests darrers anys, i de la mà de la crisi i de les reformes estatutàries, els Països Catalans han viscut grans retrocessos en els camps nacional, social i econòmic. Ho ha fet de la mà d'una classe política que no ha dubtat a defensar els interessos d'una oligarquia empresarial i financera que és la responsable directa de l'actual situació econòmica i del manteniment d'uns ordres constitucionals que neguen el dret dels pobles a decidir la seva forma d'organització política, social i econòmica.
Per altra banda, però, també hem vist com han estat milers les persones, entitats, col•lectius i plataformes que, una vegada i una altra, han respost a tots els nivells i han demostrat que, amb l'organització, la constància i el treball, sense ajut institucional i sovint amb la seva oposició, és possible superar la negació de drets i que és viable la construcció d'alternatives sòlides a l'actual sistema.
És per això que les persones, organitzacions i entitats que sota-signem aquest manifest volem fer públiques les següents consideracions:
1. És l'hora de passar de la resposta a la construcció d'alternatives i treballar per continuar avançant cap a l'articulació d'un moviment, la unitat popular, que vagi de la mà dels col•lectius i entitats de base que, des de la política, el sindicalisme, l'associacionisme i la cultura treballen per la justícia social i per la construcció d’un poble català alhora divers i cohesionat.
2. Cal un canvi de model. Apostem per un nou marc econòmic que blindi els drets socials i avanci cap a la seva ampliació. Contra la tendència general a les privatitzacions, cal garantir a tothom l'accés a la cultura, l'educació, la sanitat i l'habitatge, alhora que assegurar un control públic de l'energia, les infraestructures i la resta de sectors estratègics de l'economia.
3. Cal retornar el poder de decisió a la gent i al territori, revertint la tendència imposada per l'economia del totxo i del ciment a la destrucció i desestructuració dels espais naturals i urbans, tot afavorint un model territorial i d'ordenació del territori que posi l’equilibri amb el medi natural per sobre dels interessos econòmics d'uns pocs.
4. Per una democràcia real. L'actual crisi institucional, i la desafecció que ha generat, només es pot superar amb l'exercici real de la democràcia directa i del dret a l'autodeterminació, és adir, dotant i retornant al poble el dret a decidir llur futur, a nivell municipal i nacional, en tots els àmbits de la vida política, social, econòmica i cultural. Davant la corrupció i les males pràctiques a què ens ha acostumat la nostra classe política, cal un canvi de fons i no només un canvi de cares en els nostres ajuntaments.
5. Cal aturar el creixement del racisme i el masclisme. El clientelisme i la incapacitat financera dels ajuntaments, han deixat abandonats els sectors socials més afectats per la crisi: la classe treballadora, i especialment dins d’aquest sector social, les dones, l’emigració i el jovent. Sense polítiques socials valentes es deixa el camí sembrat per al creixement dels discursos i les pràctiques de qui vol trencar la convivència i la cohesió sobre la base de prejudicis criminalitzadors.
6. Per un poble viu a través de la cultura i la llengua. Perquè la cultura i la llengua són mitjans de relació social, de participació i de diàleg, i perquè la llengua catalana és una eina única, arrelada al territori i a la seva gent, i essencial per construir un sol poble, divers i cohesionat, i no una societat amb comunitats separades per raó d'origen a les nostres viles i ciutats, defensem l’impuls i suport d’un teixit sociocultural viu que sigui la base per a la construcció d'una societat de persones lliures, responsables i solidàries i on el català sigui la llengua vehicular que ens uneix com a comunitat i com a llengua fruit d’un territori i de les diferents generacions i orígens que han donat vida i forma a aquest país.
Per respondre a aquesta situació, perquè cada vegada és més urgent un procés de transformació i de canvi social i econòmic real des dels nostres municipis, i perquè aquest procés necessita també de la voluntat i compromís d’una majoria social als nostres ajuntaments. Fem una crida a la participació popular en les properes eleccions municipals del 22 de maig de 2011 que permeti impulsar un canvi de rumb a les nostres viles i ciutats.
En aquest sentit, les candidatures municipals agrupades entorn la Candidatura d'Unitat Popular i les candidatures alternatives sotasignants, principalment són, per la seva trajectòria, un clar exemple i una proposta sòlida d'articulació de propostes polítiques de lluita i compromís per a la transformació dels nostres entorns propers en espais d'igualtat, de justícia social, d’economies arrelades al territori i a la col•lectitat i en equilibri amb el medi natural, de democràcia directa i d’una cultura i una llengua vives.
Per això les persones i les organitzacions sota-signants, que ens identifiquem amb els principis d’aquest manifest i ens comprometent a contribuir al seu desenvolupament i consecució, volem donar suport públic als espais polítics municipalistes de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i les candidatures alternatives sotasignants.
Des de viles i ciutats construïm la unitat popular!