L a nostra Ràdio

Inicio la meva aventura blocaire parlant de Ràdio Arenys, un fet que no deixa de ser curiós. Els que em coneixeu sabeu de la meva relació amb l'emissora i perquè no hi hagin malentesos o es vulgui fer d'aquest escrit un crit de revenja, vull deixar clar que tot i no compartir gens la visió dels actuals responsables, aquesta opinió no té res a veure amb ells ni amb la seva gestió. Vull parlar del paper dels qui tenen la potestat de controlar aquesta gestió, és a dir, els integrants del Consell d'Administració (el Patronat) perquè són ells, per bé i per mal, els últims responsables del que passa a la Ràdio.

Llegeixo un article d'en Quim Doy La ràdio, una vegada més i en finalitzar penso que té raó quan diu: “No s'hi val amagar el cap sota l'ala”. De fet, és pràcticament l'única frase que comparteixo i la que em decideix a escriure. Crec que el camí que ja va emprendre la nostra Ràdio fa mesos és equivocat i perillós, fins i tot per la seva continuïtat i també penso que s'ha realitzat de la mà dels responsables polítics, no només de l'equip de govern, sinó també dels que formen part del Patronat, és a dir, tots. Les coses que s'han anat fent han estat possibles en moltes ocasions bé amb el suport d'ells (parlant de vots diríem a favor) bé amb el seu consentiment (abstenció).

Si es parla de la programació i del pressupost aprovats el 18 de desembre passat cal recordar que es van tirar endavant com diu la mateixa Ràdio pels pèls i amb el vot en contra d'ICV i l'abstenció de la resta de grups. Insòlit, una cosa t'agrada o no t'agrada, estàs a favor o en contra, o bé supedites el teu recolzament que es tinguin en compte les teves propostes. Perquè al Patronat no es va a fer política sinó feina. Quines aportacions van fer aquells que es van abstenir? quina és la seva contraproposta? O en tot cas, i perquè de ben segur se m'escapa alguna cosa, quina és la raó de l'abstenció i, per tant, la manca d'opinió respecte el pressupost i programació de Ràdio Arenys. Sé que la majoria dels qui parlo llegeixen arenyautes i per tant m'agradaria conèixer de primera mà les seves impressions.

No m'agradaria sentir a parlar una altra vegada del model de Ràdio que volem. A la legislatura anterior aquesta va ser una demanda dels partits polítics i per satisfer-la es van endegar mesos de debat i programes com “Reflexions a cau d'orella” en el que periodistes i experts en comunicació arenyencs i col·laboradors de tots els temps van dir la seva. El resultat va ser l'elaboració del Reglament de Règim Intern i la definició de la ràdio que es volia. A inicis d'aquesta legislatura el nou govern format per CiU i PP em demanava (en aquells moments era directora provisional de Ràdio Arenys) que elaborés 4 models de Ràdio per poder escollir, cosa que, evidentment, mai vaig arribar a fer. Ara a les portes d'una nova legislatura torno a veure que cal definir el model d'emissora que volem i m'ho torno a llegir esperant no haver-ho entès bé. No penseu que seria més important fer Ràdio que pensar Ràdio?

Dir que l'emissora ha d'estar formada per professionals i col·laboradors a aquestes alçades és com dir que una truita de formatge porta ou i formatge. Dir que la gestió de l'equip de govern pel que fa a Ràdio Arenys ha estat trista i incomprensible, al meu entendre, és també una constatació. Sinó, com es pot justificar que no es recolzi un director quan presenta un pressupost o una programació i en canvi no es faci explícit aquest desacord amb ell a l'hora de fer la votació? Evidentment, la responsabilitat de qui governa és més alta, de fet en aquest i en molts casos caldria dir respecte a la gestió del govern municipal que “qui espera desespera”. Però un cop dit això, quin és el paper de la resta de grups? Estan contents amb el funcionament de l'emissora? Els agrada la programació? Confien en els seus responsables?. No cal oblidar que mentre passem el temps dubtant anem pagant un pressupost que aquest any és de 293.000 euros aproximadament (gairebé 49 milions de les antigues pessetes) dels quals 240.000 corresponen a despeses de personal.

Algun polític s'anima a respondre, ara que és el moment de fer propostes? El Regidor de Comunicació vol dir la seva i trencar el silenci al que ens tenen acostumats?

19 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

Marc Soler i Colomer

La nostra ràdio

Enviat per Marc Soler i Colomer el Dv, 09/03/2007 - 12:44

Diria que precisament per l'elevat pressupost i per què ens l'hem de sentir nostra, és important "pensar Ràdio" abans de "fer Ràdio". Com ja passa en el món de les empreses privades (i massa poc sovint quan es gestionen recursos públics) és fonamental planificar abans d'executar. En aquest sentit, no acabo de compartir que trivialitzis tant el fet de "pensar" en el model.

D'altra banda, no sé si estaràs d'acord en que les coses no només són blanques o negres. L'escala de grisos i matisos és sortosament força àmplia. Com s'ha de votar un acord en alguns aspectes i un desacord en d'altres? Ni el Sí ni el No reflexen aquesta possible posició.

Salut

isabel

Em sembla un pel agoserat

Enviat per isabel el Dv, 09/03/2007 - 12:59

Em sembla un pel agoserat que diguis que trivialitzo si dic que hem de fer Ràdio. D'entrada Marc, potser no coneixes la història, però per això l'he explicat al blog, perquè de pensar ja ho hem fet durant molts anys. Precisament treballant colze a colze amb en Quim Doy com a Regidor de Comunicació vam elaborar el mòdel de Ràdio i el Reglament de Règim Intern. Per aquesta raó no admeto que em diguis que no crec en la necessitat de pensar, però podem treballar mentre pensem no?.

En segon lloc precisament perquè sí estic d'acord amb l'existència de matisos encoratjo als representants polítics a que expliquin el seu vot. Jo vull saber el perquè de les coses. I tactant-se d'un tema que m'interessa i al qual destino molts diners cada any com a arenyenca vull conéixer l'opinió dels meus representants polítics. Em deixes? ;-)

Una abraçada!

Enric Sierra

Hola Isabel, està molt bé

Enviat per Enric Sierra el Dv, 09/03/2007 - 14:50

Hola Isabel,
està molt bé el que has escrit.
No pot ser que la manera política d'actuar, des de la recuperació de l'Ajuntament democràtic fins ara, s'impregni en la resta d'estaments. Vull dir que no podem estar refent els models de ràdio cada vegada que canvia de color polític el govern de l'Ajuntament. Els models de ràdio es fan, com vàrem fer-lo en el seu dia, de forma àmplia, raonada, consensuada, amb els interlocutors vàlids i amb eines professionals. D'aquella reflexió va sorgir un model de ràdio que val diners. És un servei públic, com el geriàtric, la policia local, la brigada municipal... Tots ells més cars que la ràdio i ningú es planteja retallar-los perquè valen molts diners. Al contrari, es planteja ampliar-los perquè hi ha una demanda. La pregunta ha de ser: hi ha demanda d'informació a Arenys? Cal tenir un servei municipal de ràdio? Si la resposta és afirmativa, no pot ser que sigui un mal servei, mal dotat econòmicament i políticament maltractat. Si la resposta és negativa, doncs, s'ha de ser valent políticament i tancar la ràdio, indicant clarament les raons i assumint el cost polític de l'eliminació d'un servei públic.
Crec que, en el fons, a cap dels grups polítics del consistori els hi agrada l'existència d'una emissora de ràdio ni de mitjans de comunicació que puguin tenir dinàmica pròpia i professional. La crítica no és còmoda. Potser del què hauríem de parlar és del model de política i d'Ajuntament que tenim.

Salut!

Enric

Esperanceta

Si dius que 240.000 € són

Enviat per Esperanceta el Ds, 10/03/2007 - 11:38

Si dius que 240.000 € són per sous fés el calcul. 240000€/13professionals = 18461,538461538461538461538461538 € l'anys cadascú/12mesos =

1538,4615384615384615384615384615€ al mes. Tant alt et sembla el que cobren??

Esperanceta

No, no, si es poc. Per aixó

Enviat per Esperanceta el Ds, 10/03/2007 - 13:59

No, no, si es poc. Per aixó treballen a 2 radios a l'hora. I si no pregunta.

Marc Soler i Colomer

A mi també, però és que no ho he dit

Enviat per Marc Soler i Colomer el Dg, 11/03/2007 - 20:26

Isabel,

El que he dit és que em semblava (per tant, una percepció) que trivialitzaves el fet de "pensar ràdio" no pas "fer ràdio", com m'atribueixes incorrectament en la teva resposta.

No et dic que no s'hagi pensat el model de ràdio. Però fins i tot en aquest ben entès, els models mai són perpetus. Alerta, que això tampoc ha de voler dir necessàriament que l'actual no serveix.

Per tant, el meu missatge no era qüestionar un treball previ (i en tant que partícep, entenc que t'hagi pogut molestar) sinó emfasitzar que no em sembla malament "pensar ràdio" novament.

Deixa'm ser un pèl provocatiu: els recursos econòmics i financers municipals donen pel que donen, segons ens expliquen els nostres representants al consistori. Imaginem que hi ha consens sobre la necessitat de dotar-nos de transport intraurbà. Però hem de treure diners d'altres partides per dotar aquest nou servei d'alguns recursos municipals, sense perjudici d'anar-ne a buscar a altres fonts. No serà lògic revisar a què destinem els recursos i establir noves (o no) prioritats?

Pel que fa a la darrera pregunta, només faltaria Isabel. I tant que sí. Hi tens tot el dret. Hi tenim tot el dret. És molt sa conèixer l'opinió dels qui ens representen.

No hi vegis cap intenció de fiscalitzar la feina que heu fet les persones que heu portat la Ràdio a ser el que és. T'asseguro que no és el cas.

Salut

Esperanceta

si fem numeros fem los be

Enviat per Esperanceta el Dg, 11/03/2007 - 21:11

normalment el sous es divideixen per 14 pagues i no amb 12 com algú ha fet.

també cal descomtar coses per saber exactament que cobra la gent, o es que ningú ha tingut mai una fulla salarial a les mans?
si fem numeros fem los be, si us plau!!

ara que tothom revindica la memòria històrica podem recordar les hores que dedicaven els darrers directors a la radio?, ni va haver que en tot el cap de setmana no es deixaven veure per la radio. Tot i tenin carrer de confiança.

ara que tothom dona lliçons de tot, podem recordar la falsificació de firmes de la contractació de publicitat?, i que tot va ser tapat i ben tapat i jo diria que enterrat.
algun director va donar la cara?

si voleu parlem, parlem de tot i si no ............ per prudencia callem que poder anirem millor.

Esperanceta

Quin és el problema de

Enviat per Esperanceta el Dg, 11/03/2007 - 21:30

Quin és el problema de deixar-ho tot com està????

PS: Em sembla ridicul cobrar 1318€ al mes, contant les 14 pagues.

Esperanceta

240.000 euros en sous a la Ràdio.

Enviat per Esperanceta el Dg, 11/03/2007 - 22:40

Aquesta xifra és la que ha de valorar-se si l'ajuntament pots gastar aquesta quantitat en aquests contractes o els ha de dedicar a altres serveis.

No es pas la divisio entre 13, que segur no cobra el mateix el director que alguns d'aquests treballadors que només hi dediquen unes hores.

Esperanceta

I que fem, tanquem la radio,

Enviat per Esperanceta el Dg, 11/03/2007 - 22:47

I que fem, tanquem la radio, els fotem al carrer??

Pàgines