HO SENTO, M'HA DEIXAT D'AGRADAR EL FUTBOL

Des de petita que m’hi sentit vinculada amb aquest esport. Recordo les tardes de diumenge quan encara no hi havia tele i s’escoltaven els partits per la radio i avui, encara a vegades, entres a una casa o vas en cotxe i s’escolta el “carrouselllll depoooortivooooo”. El meu pare i la meva mare el diumenge em portaven Camp de Futbol d’Arenys, em compraven una gasosa al bar que portava el Sr. Mora. El meu pare davant del que ell considerava les injustícies de l’àrbrit mes d’una vegada s’hi havia enfadat molt, fins i tot perseguint-lo amb el paraigües. Jo no ho entenia massa, perquè a casa era un home extremadament pacífic i allà al camp a vegades el veia enfurismat. Va ser mes tard quan jo tenia 16 o 17 anys quan els nois de la meva colla jugaven a futbol, que les noies hi anàvem sovint. Gaudiem de les seves peripècies i també de les seves cames i de l’atractiu d’aquells homes joves. En Toni Bencells, en Quim Pica, en Josep Brucet...en Jordi Verdura, en Josep Grau... de fet m’agradava anar-hi i sempre sentia una certa vinculació de quan era nena amb aquell esport i també amb el camp.
Passats els anys, la meva mare ha esdevingut una gran aficionada a l’esport, suposo que als seus 84 anys veure’l la distreu i sense cap rubor diu que les pel•lícules amb tanta violència la neguitegen i d’altres no les entén, en canvi els partits de futbol la fan frisar i no se’n perd cap ni per la televisió ni per la ràdio.
Pel que fa a mi, veig el Barça Madrid i també m’agrada veure’n de tant en tant algun altre, si haig de ser franca si el partit es bo no m’avorreix gens, encara que a vegades no m’interessi a quin país o ciutat pertanyent els jugadors i gaudeixo molt d’un bon passi i gol com el de Messi en el partit d’ahir vespre amb el Getafe. De totes maneres tant el meu marit com jo amb el temps de que disposem, procurem fer consens i prioritzar i a vegades potser un cinema o un sopar amb amics.
Dic tot això per justificar que no vaig gens en contra dels esports ni del futbol en particular però si del sistema que envolta tot el que fa referència al negoci i als sentiments que es generen al seu entorn i que en moltes ocasions considero enganyifa.
Un dia passejant pel carrer vaig veure uns nens que jugaven a pilota i de mentre els observava vaig pensar que sense ser una aficionada tenia el futbol incorporat a la meva vida des de la meva infantesa : rivalitats, fitxatges... fins i tot vaig adonar-me que tenia molt clar quins entrenadors havia tingut el Barça, quins presidents... i quins son els problemes mes immediats que te a l’actualitat. Paral•lelament, vaig adonar-me de diferents coses :
1. Que els mitjants de comunicació hi tenien molt a veure ja que tot el que fa referència als esports, però especialment al futbol, ocupa un espai molt important tant a la tele ccom a la premsa escrita i a d’altres mitjans, i a mida d’escoltar, veure i llegir, agafes una cultura impressionat encara que no hi hagis posat massa interès com en el meu cas. Quan un jugador te un problema de salut, les explicacions que fan els mitjans son tant pedagògiques que tothom coneix els pormenors i l’abast d’aquella lesió ja sigui la ruptura de bessons, la mononucleosi infecciosa o la fractura del menisc. Es a dir que quan algú de nosaltres te un problema d’aquest tipus, tothom sap a que ens referim.. ah es la del jugador x...!
2. Que entre els jugadors i l’afició hi ha molta complicitat tothom ho sap. Els jugadors tenen tot un ritual al vestir-se, al fer un gol... i reben moltes vegades una idolatria difícil de pair sinó s’és molt madur. Es parla dels jugadors gairebé amb veneració, enaltint-los com si haguessin fet una gran gesta o enfonsant-los a vegades quan no rendeixen o responen com s’esperava. De la mateixa manera, se’ls trinxa: que si no rendeix perquè te una altre oferta, que si ja es massa gran.... que si...
3. Els jugadors: Algun dels jugadors d’aquests clubs tant importants son com una espècie de mercenaris (i no ho dic pel que sigui d’un país diferent) ho dic perquè poc els hi importa d’on es l’afició que els venera i que els aclama -tot i que la necessiten- però si en canvi que els preocupa pogué desenvolupar les seves habilitats sovint a un clubde reconegut prestigi i al millor preu possible. Com a observadora em dona la impressió que importi poc als jugadors, als representants i fins i tot als presidents, pactar la sortida a un altre país o al club amb qui sempre s’ha tingut rivalitat. A vegades tot plegat em recorda una mica els circs romans . ¿Recordeu els gladiadors a qui tant s’admirava i de qui es tenia cura d’una manera molt especial -tot i que fossin esclaus-?

Bé Demano disculpes per tots els que us enfadareu quan llegiu aquest escrit perquè només estic dient la meva manera de veure les coses i mullant-me compartint la meva reflexió.
Sempre hi tingut clar que tothom pot fer el que cregui convenient amb les seves empreses i diners sempre i quan no lesioni als altres. Trobo preocupant docns, la meva ingenuïtat -i suposo que la d’altres persones-, que hem crescut mamant aquesta manera de fer afició. La meva mare te clar que mira el futbol per distreure’s, però hi ha persones petites, joves i madures que creixen amb la idea que els colors d’un determinat club son molt mes que això. L’exemple es clar: “el Barça es molt més que un club” i això també passa a d’altres països com l’Argentina, El Brasil i a Itàlia per posar alguns exemples ¿Com pot ser sinó que un país es paralitzi i que el futbol passi per davant i faci oblidar-nos que en el món existeixen en aquell mateix moment, d’altres problemes i situacions molt mes preocupants?
¿ Necessitem aquesta teràpia anestèsica ?
Jo aporto algunes respostes però m’agradaria que també contribuíssiu vosaltres amb les vostres.
Perquè es un negoci tant rendible des de diferents vessants que ha perdut l’essència inicial (el fetixisme de les samarretes, el preu de les retransmisions, el preu dels jugadors...la revenda d’entrades) i pel que fa a l’aspecte intel•lectual, ajuda a distreure d’altres temes importants i potser vitals i fins i tot de converses necessàries.
Es curiós com persones que diuen no tenir opinió sobre fets importants de a diari tot i ser simples i evidents, tenen molta opinió sobre aspectes relacionats amb el futbol : els contractes i el que val la pòlissa d’un jugador i fins i tot s’opina de geografia i de costums i maneres de viure de jugadors que s’han canviat o traspassat...

Perdoneu però jo avui no m’ho crec. Sí que penso i vull tenir-ho clar, que un nombre determinat de jugadors, son persones que amb habilitat defensaran aquella competició i que si anem al camp ens hi trobarem fervor, aclamació, passió, els crits mes enfevorissats i fins i tot els insults que no ens atreviríem a dir a ningú de prop nostre.
No vull caure en el parany de pensar que per la majoria d’ells tots aquells milions que cobren son lògics. Però el que si tinc clar es que qui mes diners tingui, te moltes més possibilitats de guanyar la lliga perquè pot comprar els millors jugadors.
Per mi l’esport ha de ser molt més autèntic i si mes no, parlar-ne clarament i que ningú enganyi a ningú. El futbol mou molts i molts diners i algú pensarà molt encertadament, que també les curses d’automòbils, de motos, etc.... però jo avui hi volgut parlar de futbol perquè es més proper a la meva realitat i perquè des de petits ens hi trobem i perquè cal tenir les idees clares.
Per això m’ha deixat d’agradar el futbol. Ho sento!

4 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

marti solá

el futbol ¡¡¡ un espectacle !!!

Enviat per marti solá el Dij, 19/04/2007 - 19:58

benvolguda teresa : amb joia he hanat llegin la teva mostra de lo que per tu representa el futbol .
comparteixo amb tu aquest sentiment tot i que pel que sembla as dit prou cosa que , amb el teu permis , m'atreveixo a no creure'm'ho.
penso pero que agafar'se el futbol amb el plan que tu mostres sol portar consecuencies que facilment poden portar a la ruptura amb lo que fins hara ha estat una aficio per veure futbol .
un servidor ha jogat ha futbol entre els 10 i els 40 anys i encare i jogaria si pogues , per cert entre molts companys arenyencs i estabe el teu germa miquel amb qui vaig formar part del mitic sant grabiel ( col'legi cassa) quan el col'legi el portaben els grabielistes a principis dels 60.
jo teresa, crec que el futbol per gaudir'lo a fons s'ha d'entendre com un espectacle al marge de lamentables interessos politics de nefaste memoria, actualitzada segons lo que convingui , per tan penso que lo primer que cal es oblidar la prensa escrita sobre tot son els qui manipulan tot diuen veritats a mitges continuament i son totalment partidistes son uns impresentables ja que qualsevol amb carnet de periodiste val per fer una cronica ficxet amb un partit de lliga , per exemple de 1ª compres dos diaris deportius , un d'aqui ( o sigui del barça ja que mes de mig diari "parla" d'aquest equip) i un de la ciutat de l'altre equip , veuras lo diferent que es el futbol per la prensa escrita .absolutament increible la manipulacio que gent amb carnet de periodistes i que al menys jo quedo ben astorat quan a vegades parlen de problemes ( moltes vegades)i lo primer que dignifiquen es el periodisme (?) es d'un morro espectacular , en definitiva teresa com pots veure el meu es un plantejament molt critic amb la prensa ja que per ella primer son ells i sembla a vegades que si no fora per ells no hi hauria futbol , de veritat no soporto la prensa deportiva perque entre altres cosas manipulan l'opinio dels espectadors viuen de lo que respiran els jogadors i opinan sense pietat donan ha entendre que ellspoden preguntar i escriure lo que els doni la gana tan si es veritat com si no .
jo crec tambe teresa que si el futbol es un espectacle els actors cobren com imprescindibles treballadors de l'espectacle , per sobre de tot son treballadors qualificats de una feina que es mes dura de lo que et pots arribar a imaginar apart d'ingrata perque sempre as de guanyar, de les greus lesions que converteix el futbol en una fabrica de coixos tambe cal esmentar'les quedaries esgarrifada si un dilluns poguessis estar un ratet a la porta de la mutual deportiva o com se digui potser entendries el futbol i els seus profesionals d'altre manera mes comprensiva ja ho he dit abans que per mi el futbol no es un esport es un espectacle extraordinari i no puc creure de cap manera que t'aborreixi si al llarc de la teva vida as estat a gust amb aquest joc , jo tambe escoltaba el carrusel i encare l'escoltoes una formula d'informacio en aquests moments força agradable tot i que discrepo a vegades del tractament als jogadors on evidencian tambe el seu partidisme

permetem benvolguda teresa que discrepi del teu comentari referent a que la lliga la guanya qui te mes cales , el madriz porta 5 anys sense guanyar'la
en fi tereseta estigues contenta que l'espectacle de messi son dels inolvidables dels que reanimen a l'aficio i ja saps que messi ha surtit de la masia des de els 13 anys que esta a can barça per tan la despesa economica segur que es relativament petita en comparacio amb altres i sobre tot que a can barça jugan un futbol maravellos i que consti que aixo t'ho diu en perico que per sobre de tot l'hi agrada el futbol.
teresa una salutacio ben cordial i visca el futbol.

marti solá

aurora

Estimada Teresa, en primer

Enviat per aurora el Dg, 22/04/2007 - 01:57

Estimada Teresa, en primer lloc crec que cal diferenciar el futbol entès com un joc i el futbol espectacle.
En el primer cas sempre que s’entengui com el que és - un joc -,sovint serveix més per unir que per crear diferències. Mira un missatge que acabo d’enviar a arenyautes. El que passa massa sovint és que quan aquest joc forma part d’una competició en la categoria que sigui, la cosa ja es complica. Estudis que ha fet el Dr. Segura de la facultat de Psicologia de la UAB han demostrat que en camps on juguen infantils la violència per part dels expectadors-pares és fins i tot més gran que la dels camps del equips més grans. Aquí sí que cal pensar que fem i és on jo hi veig un problema.
Pel que fa al futbol espectacle, que dir.....Qui no ha vist aquest dies el gol de Messi...... fins i tot hi ha baralles per qui te el dret de cobrar per la seva difusió. Ep i jo a casa i per poc no el veig.............
Dues recomanacions: 1 i 2
i un magnífic llibre
Eduardo Galeano, El futbol a sol y sombra. En SigloXXI Ed. Madrid 1995.

Pots llegir més coses sobre futbol si ets fan d’en Vazquez Montalbán. Al 1972 va escriure Politica y deporte Ed AndorraS.L. amb el pseudònim de Luis Davila que és una referència per entendre en que s'ha convertit l'esport de masses
Ep i no passa res a la vida per sort hi ha més coses que futbol...però una mica de pilota de tant en tant no fa mal

marti solá

teresa perdona

Enviat per marti solá el Dg, 22/04/2007 - 19:37

si perdona , perque degut al meu habitual despiste he vist que t'enviaba l'esborrany del meu texte dedicat al futbol .
aprofito l'avinentesa per saludarte ben cordialment.

marti solá

Teresa Verdura

El meu concepte de blog

Enviat per Teresa Verdura el Dg, 22/04/2007 - 22:02

Gràcies Aurora, gràcies Martí, això es el que m'agrada i m'enriqueix; les vostres opinions a voltes diferents a la meva en algunes coses però que em fan pensar, buscar, llegir...per això han de servir els blogs.
Seguirem doncs, que ara estan fent el partit Barça - Villarreal. Us penjaré una fotografia de Krahn que trobo d'allò més il·lustratiu.
Que hi hagi sort!.
Teresa Verdura i Anglada