Llevantada 2013
Enviat per demar el
foto (46).JPG
mapes.png [1]

foto (47).JPG [3]
foto (45).JPG [4]
foto (49).JPG [5]
foto (48).JPG [6]
foto (43).JPG [7]
No és estrany què, de tant en tant -com ha succeït aquests dies passats- hi hagi una llevantada a la costa dels Països Catalans. L'onatge a la costa arenyenca ha estat espectacular, sobretot els dies 28 de febrer i 1 de març. L'estat del mar no va passar desapercebut a ningú. Els pescadors més experimentats i amb anys d'ofici, mirant a mar, ho resumien amb un contundent "això no es veu sovint", mentre les onades -una rera l'altre- saltaven per sobre la punta vella.
En Manel Teodoro [8], col·laborador d'aquest bloc, també ha seguit amb atenció la darrera llevantada i la documentat amb alguns gràfics i fotografies.
El vent de llevant, si el comparem amb el garbí, no és gaire corrent a la costa central, però si ens fixem amb els seus efectes sobre la dinàmica de les platges, pren molta importància.
El vent de llevant, és humit i de component est, quan arriba a terra descarrega amb ganes en forma de pluja o neu. L’ampli recorregut de la massa d’aire abans d’arribar a la costa genera un veritable temporal marítim amb vents forts que aixequen onades espectaculars, com les d’avui. Així, les llevantades gairebé sempre van associades a la “crònica negre” de la costa catalana. I és que des de sempre, la franja costanera ha estat ocupada per l’activitat humana, drassanes i mestrances abans i rodalies RENFE ara. Molt sovint quan es parla de llevantada, sobretot al Maresme, el vent té una component NE (gregal [9]).
Una dels principals afectacions de les llevantades sobre la costa és l’alteració de la dinàmica erosió / sedimentació en les platges més exposades al vent, això vol dir que en determinats punts hi ha una regressió considerable de la superfície de platja i una afectació sobre el mobiliari urbà litoral, el passeig marítim de la platja de S´Abanell [10] a Blanes, n’és un clàssic. No és gens estrany que les infraestructures costaneres: ports, espigons, … estiguin protegides a la força del llevant. Al llarg de l’any les llevantades tenen lloc, especialment als equinoccis, així, a la costa maresmenca, es parla del temporal de les faves, a finals de març, però això és un altre apunt.
Explicació del mapa:
Esquerra: previsió per la matinada de divendres, on veiem una pertorbació centrada a Eivissa que ens envia la llevantada.
Mig: Mapa de pressió en superfície previst per divendres a les sis del matí on s’observa una pertorbació sobre les Balears que és la responsable de la llevantada.
Dreta: Mapa d’onatge del divendres a les 18:00h. on s’esperaven ones de 3 a 4m
Les fotografies són fetes des de la Platja d'Arenys. També n'hi ha una d'en Manel Teodoro feta del temporal picant a Sant Pol. I una darrera fotografia de la platja de la Musclera quan ja va afluixar la llevantada i es va poder comprovar que malgrat tot encara es mantenia una franja de sorra en aquest tram de costa.