històric entrades

BS

July 2012

BS
Vola ben amunt, Kiku!
Vola ben amunt, Kiku!
En Kiku se n'ha anat, sense fer soroll i tots hem quedat una mica orfes. Orfes del mestre, del mentor, de l'amic, del company de viatge. Un dia trist.
Si avui un es dedica, entre altres coses, a això de comunicar, d'explicar el que passa a través dels mitjans, ja sigui la ràdio ja sigui la revista, és en bona part per culpa d'en Kiku Bertran.
Corria el desembre del 1995, quan en Kiku em va engrescar a participar en el seu programa de Ràdio Arenys on les endevinalles eren la manera més divertida de jugar amb una de les seves grans passions: la llengua catalana. 'Endevina endevineta'. I ho fèiem amb en Ferran Missé i una interminable llista d'oients que setmana rere setmana trucaven sense cap premi a canvi. En Kiku no n'era gens partidari d'aquests concursos que, com una tómbola, omplen els oients de regals. El premi era la satisfacció d'endevinar les endevinalles que volaven pel cel d'Arenys (dèiem sempre) i endur-se una medalla imaginària que variava de tamany segons la rapidesa de la resposta i que, a través de les ones, creava una complicitat entre els oients. Aquelles coses intangibles que, sobretot amb els nens, en Kiku sabia fer tant bé! Bufamanela!, que diria ell!
I és que en Kiku tenia tota la paciència del món. Mestre de professió, n'era un d'aquells de veritat que, mitjançant allò d'aprendre jugant, ens va ensenyar multitud de coses: des de cordar-nos les sabates amb unes plantilles fetes de cartró a aprendre a estimar la llengua, el país i les nostres tradicions. Macips, gegants, i moltes altres mogudes. Recordo amb especial tendresa, quan vam poder brindar amb un sonor Glòria a Sant Zenon des del balcó de l'Ajuntament, quan els geganters van fer el pregó el 1995. I a mitjans d'estiu, sempre queia algun taller d'estels de paper de colors que fèiem volar amunt, ben amunt.
Kiku, espero que tu també volis ben amunt i un cop allà dalt, a veure si la saps aquesta:
Volo sense ales,
et toco i no em veus,
parlo sense boca,
i camino sense peus.
Una pista? El necessitaràs per arribar-hi, com els estels!
Bé, tant li fa. Adéu-siau, mestre. Per a tu, una medalla ben grossa!
I moltes gràcies per tot!

June 2011

BS
Quan ens falta el senyoriu.
Quan ens falta el senyoriu.
Que a l’Ajuntament d’Arenys de Mar ja fa anys que li falla el departament de protocol no és cosa nova. El que passa és que en dies assenyalats és quan la poca cura dels detalls fa que un acte digne passi a ser el cafè de mitja tarda.
Avui ha tingut lloc la sessió constitutiva del ple de l’Ajuntament d’Arenys de Mar. Ha estat molt decepcionant, per l’oient que no assistia a la sala, escoltar el desenvolupament de la investidura.
El punt més indelicat ha estat una cosa tan solemne, com ha de ser el cant de l’Himne Nacional de Catalunya. Se l’havien descuidat, i au, a improvisar a cappella, com qui el canta a dalt de l’autocar. A la política potser no, però als Cors de Clavé hi poden fer carrera.
Pel que hi ha assistit, per començar ja s’ha hagut d’apretar. No tenim un Teatre Principal o un Auditori Josep M. Arnau, per fer actes d’aquesta afluència de públic?
Ha pogut comprovar la manca d’estil d’alguns regidors, que no han cuidat la indumentària per a l’ocasió i, talment, semblava que arribessin de fer el vermut a l’Ateneu, com qualsevol diumenge de primavera. Crec, que anar, si més no amb camisa no és molt demanar. I ja, americana i corbata, donaria una talla que entenc, la Casa de la Vila, és a dir, la de tots, es mereix.
Baixa el to, també, la lectura d’alguns discursos dels potaveus. Que no ens podem aixecar i fer un dicurs, dempeus, solemnement? Tot i així, i sense entrar molt en els continguts, alguns haurien de tenir en compte que un acte polític no són els Jocs Florals. Hi ha hagut moments que semblava un concurs per veure qui trobava la figura literària millor per expressar que se sentia dipositari de la sobirania popular o per prometre sense fer-ho. I si hem de fer ús del llegat dels poetes, no destrossem les poesies, ni suprimim els versos que no s’adiuen a la nostra ideologia.
Per últim, la vara. Si tradicionalment, l’alcalde d’Arenys de Mar, duu la vara del bisbe Pol, amb el lema ‘M’he fet servent de tots’, perquè rebaixem el nivell, i utilitzem les dels tinents d’alcalde?
Tanmateix, cal felicitar a la nova secretària pel nou tarannà amable i proper que ha mostrat i per la frescor d’un català salat, absent durant els 32 anys de democràcia a la secretaria de la corporació.
Com deia, massa temps fa que falla el protocol. Serà que hem perdut el senyoriu d’Arenys? Em temo que sí. I quan perdem les formes, darrera hi va la resta.
Sort i encert als electes.

April 2011

BS
Nosaltres, els maresmencs? (I)
Nosaltres, els maresmencs? (I)
Fa temps que diferents persones, com l’Oriol Ferran o en Pep Quintana m’insisteixen que escrigui en el bloc que l’espai d’Arenyautes em proporciona. Doncs, bé, avui m’estreno i ho faig parlant del documental que MaresmeTV ha emès aquesta setmana titulat ‘Nosaltres els maresmencs’. (www.maresmencs.cat)
Val a dir que el títol ja és força suggerent tot i que no s’acorda molt bé amb el contingut del documental on repetidament es planteja si això que arreu es coneix com la comarca del Maresme és una realitat en la mentalitat dels habitants del lloc: el Maresme existeix?
Ho comentava l’altre dia amb diferents persones, entre elles la Roser Maresma amb qui hem parlat sovint del tema. Abans d’entrar a comentar el què s’hi diu, val a dir que l’enfoc del documental m’ha agradat més aviat poc, per massa mataroní. Segurament si l’haguéssim fet un de nosaltres hauríem pecat de ser massa arenyencs, però bé. A més, l’enfoc literari que se li ha volgut donar crec que omple el documental de dades completament prescindibles que fan més farragós el seu visionat. Amb tota la modèstia, una tisorada no li hauria anat malament.
Entenc que l’Albert Calls estigui il·lusionadíssim en retrobar el seu món literari encarnat en la figura d’un tal Valerià Pujol, que si bé motiva a tots els qui el van conèixer a ell i/o a la seva obra, deixa indiferent a la resta d’espectadors. I mentrestant, l’Eloi Aymerich l’acompanya ara mig despistat, ara reconduint el fil de la pregunta: el Maresme existeix?
Pel que fa als entrevistats, n’hi ha per triar i remenar. Des dels que han pensat la comarca com a ens viu que relaciona persones i territoris, fins els que des del municipi que sigui volen apostar fort per la marca Maresme per vendre el seu producte al millor estil Paco Umbral (‘yo he venido a hablar de mi libro’).
Per exemple la senyora d’Alella, la primera sommelier de Catalunya, que del Maresme ni en parla. Sembla que la comarca, per a ella es digui D.O. Alella, i que el que doni sentit al Maresme sigui el vi. Abstemis, pinteu-vos escut i bandera alternatius. No obstant, la visió de mercat l’apreta i ens diu que Mataró ja no forma part de la D.O. i que Alella queda molt avall.
El primer episodi serveix per demostrar-nos als del nord, que allò que reivindiquem de l’Alt i el Baix Maresme és un xic més complicat. Arribo a la conclusió que és una mica com el cas Belga (salvant totes les comparacions) en el sentit que tenim dues regions molt diferenciades i la capital, que per ella sola ja n’és una tercera.
De fet, els masnovins ja ens diuen que El Masnou és ‘l’últim baluard abans de Barcelona’, que ja en són el seu dormitori i que això de Mataró, cau tan amunt...
I és que la història sempre pesa i les incorreccions, les anomalies i les casualitats fan alterar també el territori al llarg dels anys. I aquí és on trobem el tren que es converteix en l’emblema del Baix Maresme. En paraules d’en Rafel Vallbona: ‘el que ens identifica és que passa un tren cada 7 minuts i que en mitja hora estem al centre de la ciutat més important de la Mediterrània occidental’. Aquí és on jo penso que el fet que les freqüències de la RENFE siguin desiguals al llarg de la comarca, també genera un trencament molt gran.
També apunta, jo crec que amb molt d’encert, el fet que la personalitat comarcal sigui pobra o, més aviat inexistent, pel fet que la burgesia local sempre ha tret els diners fora i mai ha apostat per projectes de la comarca, com s’ha fet al Vallès amb diaris com els de Sabadell o els de Terrassa. També per les onades migratòries i perquè els polítics i intel·lectuals de la comarca no l’han defensat amb prou èmfasi.
Aquí voldria aturar-m’hi un moment i enllaçant-ho amb el que deia al principi de que el documental és molt mataroní o si voleu molt baix-maresmenc. La proximitat i les onades migratòries és una cosa que ha afectat i afecta, principalment, al Baix Maresme. L’Alt, o la part més vinculada a Girona, que és la nostra, diguéssim que no ha quedat tan exposada a aquests fenòmens i això també s’ha notat en l’esdevenir dels anys i ha acabat d’accentuar les diferències entre el nord i el sud de la comarca.
I és que ells, els de baix, mai s’han interessat pel nord. Arenys, Calella i Pineda, quedaven massa amunt i, diguem-ho tot, tampoc no permetien una relació, si bé perquè miraven més al nord encara o perquè no es treien l’ull del melic i no permetien una relació prou fluida. No oblidem que són (o som) pobles amb un alt grau de personalitat i que sempre hem aspirat a alguna cosa més que ser pobles del piló.
En canvi, els municipis del Baix Maresme, d’identitat més aviat poca. Així ho explica en Benet Oliva, historiador de Vilassar que diu una cosa molt sensata: ‘la major part de la població porta menys de 50 anys vivint aquí i estant aquí com podrien viure a Sant Cugat o al Baix Llobregat’.
La idea més repetida en el primer episodi i als altres dos també, és que Mataró no ha sabut agafar la capitalitat amb força. Jo diria que no és que no n’hagi sabut, sinó és que no hem deixat que ho fés. Barcelona i fins a Premià, eren una fuita pel sud i d’Arenys cap a amunt hem volgut crear una sèrie de polis o taifes que amb la crisi faltarà veure fins a quin punt és viable econòmicament. Però Mataró està sempre allà espectant al moment en què pugui erigir-se. La pròpia televisió comarcal n’és un exemple clar. Temps al temps.
Seguiré.

March 2010

November 2007