Salvador Espriu cada dia

En arribar el mes de maig exerceixo de monitor espriuà. Cada dia, cinc a la setmana, faig la ruta de Salvador Espriu per a diferents escoles del Principat. Comencem a les deu del matí i l'enllestim a les dues del migdia. Quatre hores intenses que passen volant entre un poema i un altre. El recorregut l'iniciem al Calisay i el finalitzem al cementeri.

Certament és una feina cansada. Fer la mateixa explicació cada dia equival a una fatiga intel·lectual important. Aquest és un treball que em demana una concentració total. Jo hi aboco tot el sentiment i els cinc sentits. Intento guanyar-me els estudiants donant una explicació senzilla i planera i esquitxant-la de bon humor, per fer-la digerible. Crec, sincerament, que aquesta ruta s'hauria de potenciar molt més encara. Arenys necessita viure del mite de Sinera. Arenys ha de regar i fer créixer aquest mite sinerenc i espriuà. Això que algun dia -ja fa un temps llarg- vaig iniciar, hauria de tenir una continuïtat sòlida i real. Algú hauria de substituir-me quan jo decideixi de jubilar-me, i que segurament està al caure.

L'Ajuntament que sortirà elegit en les properes eleccions del 22 d'aquest mes, hauria d'agafar-se molt seriosament el tema de la cultura, en general, i el de l'Espriu en particular. A Espriu se l'ha tractat massa sovint amb cotó fluix. S'ha publicat l'edició crítica que està reservada exclusivament a estudiosos i erudits. S'ha treballat, sobretot, per introduir-lo a la Universitat. S'ha intentat elevar-lo als altars de la intel·lectualitat. I en canvi s'ha oblidat massa sovint de popularitzar-lo, de fer-lo assequible als estudiants més modestos, en definitiva de fer-lo arribar a tothom. Els arenyencs ens l'hem de creure perquè encara no ho fem. Ens l'hem d'estimar, fer-nos-el nostre. Nosaltres, els arenyencs no hem tingut mai Salvador Espriu com un autèntic convilatà, com un més de casa nostra. Ens l'hauríem de fer més proper, molt més amical i hauríem d'aconseguir transformar la ruta literària en un autèntic Via Crucis, però un Via Crucis festiu, turístic, engrescador i, evidentment, no gens penitencial.

L'altre dia, tot prenent un cafè amb en Lluís Danés, parlàvem que l'any 2013, any que és al tombar de la cantonada, en el que festejarem -si el pressupost ens ho permet- el centenari del naixement de Salvador Espriu, caldria que Arenys en fes alguna de sonada. I en Lluís apuntava, amb bon criteri, que estaria la mar de bé crear unes escultures en bronze, fetes per un sol autor i fins potser millor per varis artistes. Aquestes escultures anirien col·locades i repartides per diferents indrets espriuencs del municipi. I, evidentment, aquest camí festiu i poètic acabaria al cementiri, a l'escultura d'un Espriu de bronze que estaria assegut en algun pedrís, sota la protectora ombre d'algun xiprer homèric que, com a sentinella, faria una guàrdia permanent en aquell sant lloc ple de quietud, en aquell jardí de pau, en aquell indret de repòs, en aquella casa de reflexió. El cementiri és l'espai íntim i nítid, la casa de les ànimes, on senyoregen el silenci i la inspiració que són germans sagrats i bessons, i a on Espriu hi trobava tot això i molt més encara.

Crec que ens hauríem de posar les piles ben d'hora. Ens falta un any i mig per arribar a aquest centenari. Seria, doncs, el moment just i exacte per col·locar Espriu al lloc que es mereix i que li correspon. Per fer-lo arenyenc pels quatres costats. Arenys no pot, ni ha d'escapar-se-li aquesta ocasió i aquesta oportunitat. Espriu ja és important a casa nostra, però ho ha de ser molt més encara. Guanyi qui guanyi les properes eleccions, ha de tenir molt clar que el 2013 ha de ser l'any espriuà. I aquest any, hores d'ara, ja està trucant insistentment la porta. Posem-nos, doncs, a la feina.

6 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

xaviermir

Coincidim

Enviat per xaviermir el Dc, 04/05/2011 - 18:17

Pep,

No sé si vas tenir ocasió de seguir el debat monogràfic sobre cultura que dilluns de 10 a 12 de la nit es va fer a Ràdio Arenys, però allà el nostre company de bloc, professor, home de lletres i número 3 d'Esquerra va deixar clar que Espriu és la columna vertebral cultural del nostre municipi. Celebro, doncs, aquesta coincidència. Aquesta i la de potenciar les rutes i les guies i el turisme cultural. I estic convençut que tots treballarem perquè la Casa de les Lletres sigui una realitat al proper mandat, malgrat que encara no és una prioritat per a totes les formacions que concorren a les eleccions.

@oriolferran

Ho fareu?

Enviat per @oriolferran el Dij, 05/05/2011 - 00:47

A la fotografia, sembla que l'Espriu pregunti, un pèl desafiant, ho fareu?

ho sabrem fer? a veure si no perdem l'oportunitat! I podem reconciliar-nos del mal trangol d'aquelles "casotes" (que per aquelles dies haurem acabat de dignificar)

Francesc Colomé

Sí a l'any Espriu

Enviat per Francesc Colomé el Dij, 05/05/2011 - 11:10

Bon dia,

Com es comenta, aquest tema va sortir al debat de cultura que es va fer el passat dilluns a Ràdio Arenys, on el PSC estava representat per el nostre nº2 i exregidor de cultura Santi Fontbona.

El PSC d'Arenys de Mar uns dels punts que té al seu programa (més de 150) està la creació d'un equip de gent (digueu-li comissió, si voleu) en dedicació exclusiva per la Promoció i difusió del 2013 com any Salvador Espriu. Un altre de les propostes del programa és la senyalització dels indrets d'interès de la ciutat, tant per a vehicles com a vianants.

Per a qualsevol dubte estarem encantats d'atendre les vostres qüestions i us convido a que visiteu la nostra web www.ramonvinyes.cat on trobareu a partir de demà tot el nostre programa electoral.

Atentament,

Francesc Colomé
Comunicació - PSC Arenys de Mar

Enricpera

Espriu per nosaltres el que Gaudí per Reus

Enviat per Enricpera el Dij, 05/05/2011 - 18:04

Espriu hauria de ser per nosaltres el que és Gaudí per Reus. Perdó, perdó, crec que hauria de ser molt més. Espriu va viure i escriure sobre Arenys, va formar i forma part de la nostra comunitat. Gaudí només va néixer a Reus, però han sabut veure-hi la seva vàlua per la promoció local i n’estan treien un profit altíssim. Nosaltres hem de fer el mateix, i tot podria començar el 2013.

esperanceta

Abocar

Enviat per esperanceta el Dij, 05/05/2011 - 19:18

Abocar amb B, senyor Quintana.

Inma Ranera

Escoltar-te mentre pensaves

Enviat per Inma Ranera el Ds, 07/05/2011 - 17:22

Escoltar-te mentre pensaves el post va ser una experiència molt interessant. El ressultat també i rellegir-ho de nou, encara més. Esperem ara que s'escolti el que proposes i, pel be dels arenyencs i de la nostra vila, Salvador Espriu acabi sent arenyenc pels quatre costats.