Efecte papallona a la Rodalia o la maledicció de la Maleni

Aquest matí el tren de tres quarts de vuit, que surt de l'estació d'Arenys de Mar, no aconseguia tancar les portes. La conductora, amunt i avall, com el dia que vàrem estar una hora entre Arc de Triomf i la Plaça de Catalunya. És un dels dos trens que dormen a l'estació d'Arenys de Mar i que també hi passen el cap de setmana.

Els habituals d'aquest tren sembla que li tenen un apreci especial. Alguns fins i tot deixen passar el ve de Blanes, un minuts abans, i que avui que ja ha passat per Arenys amb tots els seients ocupats. Són usuaris força experimentats amb un bon currículum d'incidències diverses a la R1. Avui mateix no han pogut pujar fins just uns moments abans que el tren marxés. La sorpresa ha estat que el tren no ha aconseguit marxar...

Vint minuts després de l'hora prevista s'ha resolt el que ja començava a semblar que era irresoluble. Per l'altre via ja hi havia passat un Calella i estava aturat un altre de Blanes. Tot s'ha resolt de sobte i el tren s'ha posat en marxa. Just quan dues de les viatgeres, que conec i que estat observant tota l'estona havien deciidit baixar del tren i anar a provar sort. Per un moment m'he imaginat un guió cinema fantàstic que el tren que juga i vol retenir a les seves passatgeres.

I amb tot això... vint minuts de retard i una hora llarg de viatge per davant. Fins aquí la primera part de la història.

La segona part comença a un quart tocat de cinc de la tarda a l'estació de Cornellà. Arribo just per agafar el tren que ha de venir de Molins fins a Mataró. Hi ha dies que vaig fins a Mataró i altres que m'aturo a l'Hospitalet i aprofito per fer un cafè i agafar els que surten cap a Blanes. No ha passat el que anava a Mataró sinó a Terrassa. He baixat a L'Hospitalet i he fet el cafè. Me l'he pres i el tren de Terrassa que encara era estava esperant la sortida, finalment, ha marxat. Al cap d'un moment la megafonia ha anunciat que arribava el de Molins i ha arribat i ha sortit. La cosa no anava fina d'horaris però m'hi he fixat massa mentre aprofitava per treballar i enllestir quatre trucades.

El tren de Molins arriba a Mataró i una gran part dels seus viatgers van cap a la segona andana per seguir viatge cap al nord del Maresme. Com agrairia que alguns d'aquests trens arribessin, encara que només fos, a Arenys... Passen cinc minuts i no arriba el “trasbordo”. Sembla que el desajust de l'Hospitalet és manté. Anuncien el retard de 15 minuts per la megafonia. Miro el rellotge i ja són vint minuts. Vint minuts?

Arriba el tren. L'andana plena. El tren no és doble. La gent s'apila a les portes. La imatge sembla d'una estació índia. La gent no aconsegueix entrar. Vint minuts tard? Hi ha qui decideix no pujar. “Ens esperem l'altre. T'aixafaran!” sento que li diu la mare al seu fill. Un tren curt, com el matí i porta vint minuts de retard? I el dubte és si és el mateix tren que tot el dia ha circulat amb el mateix retard o l'efecte papallona; aquell que planteja que el cop d'ala d'una papallona a l'Amazònia pot esdevenir un tifó a l'Àsia. Deixo passar el tren, m'assec a l'andana, obro el portàtil i em poso a escriure aquest apunt mentre el sol cau per sobre Mont Cabrer.

Però... i això només passa amb el tren de ¾ de 8? Que està passant a la R1 que arribem a tenir aquesta mena de pensaments que ens fan pensar en trens fantasmes que segresten passatgers i circulen amb els seus horaris propis. M'han dit que hi ha altres línies que també hi passen fets paranormals i que la premsa i els polítics només parlen de fallades tècniques i carreguen contra les inversions. Que ens has fet Maleni?

18 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

@oriolferran

Anella d'Apunts de la Rodalia

Enviat per @oriolferran el Dm, 14/10/2008 - 14:25

Faig una ullada, només al blocs dels arenyautes, i m'adono de la pila d'apunts que parlen dels fets "paranormals" de Renfe. Una pila d'històries. Us proposo, a tots i totes, els que viviu i us moveu per la Rodalia, que expliqueu totes aquestes històries que viviu cada dia. Si us sembla, ja que les xarxes blocaires estant de moda, podem organitzar l'Anella d'Apunts de la Rodalia i immediatament organitzar el primer concurs de relats curts i apunts de bloc de la Rodalia de Barcelona.

Podeu afegir-vos aquí!

www.arenyautes.cat/pau-i-bits

B

Esperem doncs que tots els

Enviat per B el Dm, 14/10/2008 - 14:35

Esperem doncs que tots els politics del Govern de Catalunya actuin

@oriolferran

Segona proposta: vocabulari Dotras * de la línia de la Costa

Enviat per @oriolferran el Dm, 14/10/2008 - 15:54

Trasbordo: és una bònica paraula de fa anys que es refereix a canviar entre un tren i l'altre. Una acció que havia passat a l'estació d'Arenys de Mar però que ara passa, sobretot, a Mataró (o a l'Hospitalet pels qui voem anar a Cornellà)

Empalme: Referència a l'estació de Massanet on es troben la línies del Maresme i la de Barcelona-Girona pel Vallès (“anar fins a l'empalme”)

Línia de la Costa: La primera línia de tren de la península Ibèrica, no pas d'Espanya perquè abans es va posar en servei el ferrocarril cubà, aleshores territori espanyol d'ultramar.

* El doctor Dotras va ser (o és) un entranyable erudit de la llengua que forma part de la comunitat dels arenyautes.

www.arenyautes.cat/pau-i-bits

Bernat Salbanyà

Oriol, jo avui he marxat

Enviat per Bernat Salbanyà el Dm, 14/10/2008 - 20:29

Oriol,

jo avui he marxat amb el de les 6.57 del matí cap a bcn i cap problema.. suposo que tant d'hora no hi ha temps per avaries, deuen començar més tard. Tot i això, des de que va començar el curs, he notat que van molt més plens i molts dies a caldetes ja va gent dreta.

En tornar, he agafat el que teòricament passa per sants a les 18.42. Això sí, sempre que torno mai ha coincidit l'hora dels horaris amb l'hora del rellotge. Però ni quan tornava a les 10.42 del matí. A aquella hora la catenària ja no resisteix. Obviament el tren que he agata avui en hora punta a rebentar ja a Sants... no et dic com estavem despres de plaça catalunya...

i sort que avui no han passat revisors. ultimament, els caps de setmana en passen sovint. Ja tindria collons la cosa que a sobre de tard et demanessin el bitllet.. obviament.. jo em nego a pagar la multa.. si és k, al contrari d l'ultima vegada, no cola la timada que els faig amb la 50/30 d'1 zona...

i pel que fa als trens fins a arenys.. estic amb tu... tecnicament és viable... el que passa que diuen que comercialment no els surt a compte... (no dèiem que era un servei públic?¿?). Des d'aqui convido a la regidoria de mobilitat.. o a qui correspongui dels magnates d'aquesta vila.. que apreti perque això sigui aqui.. jo sempre que baixo del tren, sigui l'hora que sigui veig a molta mes gent que a vilassar/premià/masnou..

i deixo per un altre dia la reivindicació dels semi-directes!!!

he dit.

Doctor D.D.Dotres

lo doctor raspira

Enviat per Doctor D.D.Dotres el Dm, 14/10/2008 - 22:02

lo Oriol sa deixa varies paraules caracteristiques da los trencs com ara :

- xispasso
- ravisort (encara que ja no passi)

Lo ditsionari autentich català es perdut a l'antic bloch da los arenyautes i allí cadará si no lo recaten aquestos arudits da lareins.org.

Lo doctor estarnuda, sa posa lo pixama, orina i sircula capa lo llit amb lo "Disen" sota lo braç i lo transistort a la butxaca da la bata.
Bona nit a tots los homens i dones da bona voluntat!
Atxís. Lo doctor jeu paro no dorm mai. Madita, escriu sons astudis pataqfisichs a los blocs antics d'aspiral amb lo seu boli inoxcrom i daspres los tanca amb una goma.

@oriolferran

els semidirectes són història

Enviat per @oriolferran el Dm, 14/10/2008 - 22:48

I no crec que amb el model de freqüències puguin entrar-hi sense fer una tercera via, però el que toca és allargar trajectes i més freqüències de pas per tenir més capacitat de transport. El Doctor Dotras si que recordarà aquells semis entre Mataró/Barcelona i crec que ni havia uns que saltaven de Mataró a Arenys.

I, apart d'aquesta constant confusió espai/temps, has detectat aquests fets "paranormals" que passen per la línia... això dels revisors dóna bastant. Ara que ho dius va haver-hi un dia d'unes "aparicions" de revisors a les andanes d'Arenys.

www.arenyautes.cat/pau-i-bits

@oriolferran

Content de saber de vos!

Enviat per @oriolferran el Dm, 14/10/2008 - 22:53

Bona nit, doctor.
feia temps que no sabíem de vos, i per tant molt contents de saber que encara "raspira i madita".

Ja veu que passen coses molt estranyes en els "trencs" d'ara. No se pas si en sap alguna història de quan era jove o té algun estudi "patafísic de trencs"?

www.arenyautes.cat/pau-i-bits

nuria

duran el meu ultim any

Enviat per nuria el Dc, 15/10/2008 - 09:49

duran el meu ultim any universitari vaig iniciar un dietari de tren on cada dia descrivia el viatge i acabava fent reflexions potser més personals, perè em va quedar com a costum descriure el que em passa a el tren, costum que encara no he abandonat,tot i que ara vaig contades ocasions a barcelona pero et podria explicar moltissimes histories del tren,

D.D.Dotras (Doctor)

No se podre, doncs la meva

Enviat per D.D.Dotras (Doctor) el Dc, 15/10/2008 - 10:49

No se podre, doncs la meva feina da xubilat apenas ma lo parmet, no com tiempuatras. Empro a modu d'adalantu ta dire ca quan lo doctor era xoven hi havia varies classes da persones i cadascuna delles tania lo seu lloc a lo trenc, com a la vida i a la sosietat.

Renfa:
-pasajero de segunda classe . amb espai saparat i asientos da vallut verd (com los trencs ca eren vers i grissos)
(Esbufec)
-passajero da tarsera classe: ca no sé com eran doncs no puxava mai.

Trencs de sarrià:
(suspiro)
també dos classas sagona (vallut verd) i tarsera : asientos da fusta. aquestos trencs era molt divartit da puxar i dasplassar-se fins les Planes o Mirasol o Sabadell pranxempla i lo trajecte podia durar un bon rato, distret per las constants insidensies i avarias.

(an aquest punt da lo apasionant ralato lo doctor sa moca sorollosament)

Sa dona lo cas ca un dia vem sircular per les curves de valldoreix i les planes, amb les portes aubertes. la xent s'agafava a unta podia doncs anava ple a rabosart) i xisclava. (lo doctor feia veura ca dormia i es tapava la cara am son mocador, per si dacas el feien aixecar)Lo ravisort, tot i xugant-se lo fisich, va passar i mos va picar los grossos bitllets da cartró marró ( fins mirasol del valles valia 17'5 passetas, concretament)

Bernat Salbanyà

Possibles Solucions

Enviat per Bernat Salbanyà el Dc, 15/10/2008 - 20:16

A veure.. el tema de les frequencies, pel que tinc entès te bastants motius: Els ordeno de més facil de solució a més dificil (sempre referint-me en el tram Hospitalet-Arenys).. més ja cal tenir master.. jeje:

1. Interès comercial: Si a Renfe no li dona la gana de allargar els trens a Mataró fins a Arenys, és perquè diu que no li surt a compte. Ara bé, em sembla que l'última actualització de usuaris.. estavem a uns 2.000 per dia, sense comptar els de Caldetes i Llavaneres..

2. Vies lliures: Falta veure.. si per fer possible els semis.. la via tindria proiu capacitat. si tenim en compte que una bona part de la gent que ara agafa els "metros de la costa" agafaria els semis i per tant dels primers ja no en farien falta tants. El tema oferta i distribucio de passatgers seria facil de veure.. amb els bitllets actuals es pot saber on puja i on baixa un usuari.. el tema està en si hi ha un registre d'això o es una cosa instantania que fa la maquina per deixarte passar i despres no queda enlloc.

3. Entrada i pas per BCN: A diferència del que diuen "AVE pel Litoral" i altres plataformes.. per als usuaris de Renfe és imprescindible que es faci un túnel que creui la ciutat. En el dilema si ha de ser pel carrer mallorca, o pel carrer Aragó/valencia, ja no m'hi poso. Pero hem de tenir en compte que tal i com esta feta (pels trens) BCN és un embut. Sobretot a Plaça Catalunya i a Passeig de Gràcia. Si tenim un nou tunel per a regionals i trens rarus, la linia soterrada queda molt més alliberada i podem augmentar frequencies.. ni que sigui de trens-metro.. i llavors ja seria més un metro de la costa.

4. Fer una línia més ampla: Tu parles d'una tercera via. Jo hi afegeixo una quarta. És a dir 2 per trens-metro i 2 per trens semis. En principi en els dos casos una per sentit. Pero a l'hora punta en el cas dels semis es podrien fer semis que paresin a diferents estacions per exemple un semi que fes Calella-Arenys-Mataro-Badalona-BCN i un altre que fes Sant Pol-Canet-Arenys-Caldetes-Llavaneres-BCN... i igual al tornar.. Ara que s'ha de dissenyar la nova linia de la costa.. soterrada i tal.. seria bo tenir en compte tot això.

Bé, i fins aki.. les meves reflexions... moltes son fetes sobre la via.. perque en quasi una hora de trajecte.. si no dorms.. pots fer moltes coses..

Siau!

Pàgines