L'allargada ombra de Victor D'Hondt i el 2015

En la proposta que hem fet des d'ERC Arenys de Mar per a les eleccions municipals de 2015 hi ha dos elements fonamentals: d'una banda, la crida a les tres formacions amb qui creiem que s'hauria d'impulsar la plataforma d'acord amb l'espai polític que volem potenciar i amb l'objectiu que els fonaments de la casa siguin al més amplis i sòlids possible; de l'altra, l'obertura a tothom que vulgui participar-hi com a independent, bé aspirant a ser alcalde o alcaldessa, bé aspirant a ser regidor o regidora o bé, senzillament, votant amb tota llibertat aquelles persones que els agradaria que ho fossin.

 

Personalment, trobo que el principal atractiu és més aviat el segon, la possibilitat que acabem tenint un alcalde o alcaldessa que no sigui militant de cap dels quatre partits que hàgim impulsat la plataforma (si finalment ICV i CUP s'hi avenen). I com l'alcaldia, les regidories. Això no era pas impossible fins ara a ERC, però la persona independent en qüestió parlava directament amb qui tenia la responsabilitat, al partit, d'elaborar les llistes. En tot cas, després l'assemblea ho votava i solia ser per ratificar-ho. Amb la proposta que fem a Arenys de Mar ja no és així i qualsevol persona que s'identifiqui amb l'espai polític definit per la suma d'ICV, CUP, NEC i ERC és lliure de presentar candidatura i de buscar els suports que l'ajudin a assolir-ho, tant entre els partits impulsors com entre la resta de vilatans.

 

Ara bé, si aquest exercici de democràcia oberta es fa sobre la base de quatre formacions disposades a concórrer en una única llista, les possibilitats d'èxit són molt superiors que no pas si ho fan només tres, només dues o una de sola. I no només perquè la idea de projecte comú en surt molt reforçada, sinó també perquè cal tenir present el principi d'Hondt, un principi que de moment continua sent vigent al nostre sistema.

 

I per què és tan rellevant aquest principi i cal tenir-lo tant en compte? Us ho explico amb l'exemple de les darreres municipals: si ICV, CUP i ERC ens haguéssim presentat en una llista única la suma dels vots obtinguts hauria estat de 1.728. Això vol dir que hauríem guanyat les eleccions, perquè CiU, la llista més votada, en va obtenir 1.288. Per tant, hauria estat el cap o la cap de llista d'aquesta suma de tres partits i no pas Estanis Fors qui hauria tingut la responsabilitat d'intentar formar un govern estable, majoritari. Però aquesta unitat hauria tingut un segon efecte que és atribuïble al principi d'Hondt: allò que per separat ha sumat cinc regidories (tres d'ICV, una de la CUP i una d'ERC) n'hauria sumat sis. I aquest regidor de més que hauria obtingut ICV+CUP+ERC l'hauria perdut CiU. Per tant, la distribució hauria estat 6+4+4+2+1.

A ERC estem convençuts que si a més ara hi podem sumar NEC i, sobretot, com us deia, obrir-ho a tots els i les independents, que és el que realment dóna sentit a la proposta, les opcions d'arribar als 9 regidors són elevadíssimes. De quina manera podrien acabar d'incidir en aquests resultats les tendències que reflecteixen les enquestes en l'ámbit nacional o quins efectes tindria una fragmentació encara més gran de l'espai polític arenyenc amb la incorporació de noves formacions és una qüestió que, si us sembla bé, podem tractar en un altre apunt.

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

metri

Amic Xavier, la vostra

Enviat per metri el Dij, 13/06/2013 - 00:20

Amic Xavier, la vostra proposta em sembla molt interessant. Així mateix penso que, de cara als programes electorals, unificar una sola llista amb quatre formacions+ qui s'afegeixi comporta programar junts uns mínims, però de gran abast, quant a la política municipal i això potser és una mica dfícil per la diversitat dels seus membres. El punt de partida que crec que tothom compareix és el de la independència. Però creus que tots hi estem d'acord amb el camí i les urgències?

Una altra qüestió seria la gran movilització, que com tu dius, suposaria. Tu ho anomenes exercici de democràcia oberta. POtser parles d'un moviment de caire assembleari? Si és així, això crec que funciona quan els grups són relativament petits. Quan esdevé molta gent i de tendències diverses, el seu mecanime, alhora de prendre decisions resulta més pesat i poc funcional.

Una última cosa, si la democràcia augmenta amb la diversitat de partits recurrents i d'alternatives, no creus que una formació pluripartidista però sota un mateix paraigua, no ideològic que amb aixó crec que coincidim, sino, més bé, de manera d'actuar a nivell local i nacional resta una mica aquella llibertat de poder triar entre molts? Aquest respecte, recorde les batalles polítiques de fa molt de temps, que m'explicava el meu avi, on la capacitat de votació és limitava només a triar entre conservadors i lliberals.

Potser sí que s'ha de buscar alternatives a la política local d'Arenys. De tota manera cal una profunda reflexió.

Una abraçada, company

xaviermir

Metri,

Enviat per xaviermir el Dij, 13/06/2013 - 19:02

Metri,

És tal com tu ho dius i crec que més o menys la proposta ho explica: caldria que totes quatre formacions ens poséssim d'acord en aquests mínims. L'experiència d'aquests dos anys, en què sovint hem coincidit en moltes votacions, ens fa pensar que no hauria de ser tan difícil. Aquells punts en què no estiguem d'acord, no els presentem com a consensuats en el moment de llançar la plataforma i ja està. Només cal estar disposats a cedir tothom una mica perquè el punt de partida sigui al més ampli possible. I després, quan les persones independents facin propostes programàtiques, acceptar el resultat de les votacions en aquesta fase primària. Segur que el resultat final de tot això no serà un programa electoral que cadascuna de les formacions hagués signat al cent per cent, però tindrà molt més suport que el que podria obtenir, per si sola, cadascuna d'aquestes formacions. I si no ens posem d'acord, al cap i a la fi, potser no podrem governar i per tant seran les propostes dels altres, ens agradin o no, les que es faran realitat.

El punt de partida és doble: volem regidors i regidores plenament identificats amb el nou estat, certament (partidaris de la independència, doncs), però també volem que tot plegat es desenvolupi sobre les bases de l'espai ideològic amplíssim que surt de la suma d'ICV, CUP, NEC i ERC. Això no vol dir que per inscriure's a la plataforma i per poder votar els membres de la llista calgui ser molt d'esquerres. Només cal que les propostes no entrin en flagrant contradicció amb el que es defensa des d'aquest espai ideològic. I al cap i a la fi, la democràcia que regirà aquest procés decidirà quines persones i quines propostes tenen més suport.

El grup que faci funcionar la plataforma pot ser petit, com dius, però l'objectiu és que s'hi inscrigui el màxim nombre de persones possible perquè com més vots hi hagi més legitimades quedaran les persones que finalment formin part de la llista. A més, tal com diem, aconseguir 3.000 inscrits significaria, pràcticament, assegurar l'accés al govern. La feina més important l'hauríem fet amb aquest procés de primàries.

Espero haver-te aclarit alguna de les qüestions que plantejaves, però en tot cas no dubtis a preguntar-nos tot allò que calgui, perquè és justament per això que hem fet la proposta, perquè hi hagi debat, reflexió, preguntes, etc. Aquí els protagonistes sou vosaltres, els qui no militeu en cap partit però penseu que vosaltres mateixos o altres persones que tampoc hi militen us mereixeu una oportunitat per accedir a l'Ajuntament i treballar pel poble.

Una abraçada, Metri.

Xavier