Sant Jordi, la Creu de Sant Jordi, els polítics i les persones

Ahir, diada de Sant Jordi, vaig assistir com a parella a l’esmorzar que ofereix el President del govern català al Palau de Pedralbes. Si haig de ser franca m’ho passo be, miro, saludo a persones que conec, tafanejo com es mouen els polítics, amb qui parlen i com se’ls veu : tensos, contens...desconcertats,... tot plegat, és clar, que us ho explico passat pel sedàs dels meus pensaments i del meu imaginari.
Ahir però, vaig adonar-me que com l’any passat, hi ha unes persones que mai es mouen amb tanta facilitat ni lleugeresa, que no van tant ben vestides, ni modernesi fins i tot porten sabates de models àntics o vells. Generalment s’asseuen perquè son ancians i ancianes i algunes vegades van sense acompanyants i tenen dificultat per acostar-se als jardins del Palau de Pedralbes i busquen rampes inexistents. Son els invitats que gaudeixen del guardó de la Creu de Sant Jordi.
L’any passat també m’hi vaig fixar i vaig fer aquests mateixos pensaments però no vaig tenir oportunitat d’escriure’ls, i avui no me’n puc estar, perquè ahir vaig conèixer a dues persones extraordinàries i que tenen molt mes dret que molts de nosaltres a estar en aquesta festa del patró de Catalunya.
Estava cansada i vaig apropar-me als bancs que hi ha al voltant del llac i al costat de les taules de xocolata i melindros. Hi havia una senyora gran acompanyada d’una noia jove. Vaig dir-li –escolti, perdoni l’atreviment però veig que vostè porta la creu e Sant Jordi, podria dir-me perquè l’hi van atorgar?-
Ella, va mirar-me darrera de les ulleres de sol (esta recentment operada de cataractes) i va dir-me amb molt d'orgull, "soc organista i em dic Montserrat Torrent" i la dona jove que anava al seu costat i que també vestia amb senzillesa va comentar-me que era la seva deixeble i que sempre l’acompanya a tots els concerts. Vaig agrair-li la feina que fa tot i l’edat i vaig seure al seu costat perquè volia conversar amb elles ique m'expliquessin l'orgue del Palau de la Música. El meu marit que estava a prop i que coneix la sapiència d’aquesta dona, va dir-li que era un plaer per nosaltres haver pres una tassa de chocolata al seu costat. Ella somreia, de mentre a pocs metres, els periodistes i les cameres dels mitjans de televisió colgaven literalment als polítics actuals i jo per un moment vaig sentir-me plena de satisfacció per aquella conversa que em feia pensar que estava amb qui realment es mereix la festa i l’esmorzar... ella i totes les persones que portaven a la solapa la Creu de Sant Jordi i que de ben segur han fet molt més per Catalunya que molts dels emperifollats que feien mans i mànigues per trobar-se i saludar-se amb els polítics del moment... i que a lo millor encara no s’han adonat que tot es molt efimer.
Quan va finalitzar l’acte, els cotxes oficials feien cua i tothom anava desfilant i recollint el llibre-regal que enguany es de Salvador Espriu “Segona història d´Esther” i que anava amb un embolcall vermell : Generalitat de Catalunya. Sant Jordi 2007.
Vaig adonar-me que dins del metro hi havia moltes més persones que portàvem l'embolcall vermell amb el llibre. Gent senzilla pel que fa a la part externa i molt rica intel•lectualment, com el geògraf que tenia al meu costat i que també portava la Creu de Sant Jordi a la solapa. La seva filla amb molt d’orgull m’explicava la gran contribució que havia fet el seu pare per elaborar els molts mapes que possiblement han ajudat fins i tot a alguns d’aquells polítics a entendre la geografia catalana.
Si l’any vinent i torno, d’entrada buscaré les dones i homes que asseguts en els bancs i mimats pels cambrers, son els personatges importants, els veritables protagonistes i procuraré que s'hi posin rampes de fàcil accés o transport adaptat. Ells i elles no hi poden faltar!

2 comentaris

Afegeix un comentari nou

Comentaris

barrinaire

l'altre cara de St Jordi

Enviat per barrinaire el Dm, 24/04/2007 - 21:43

poder aquest seria un bon reportage fotogràfic, l'altre cara de la recepció oficial de St Jordi.

poder no el pagarien be, però de ben segur que seria molt més interesant que tota aquestes patums plenes de laca i brillantina amb una mica de midó encartronat.

ja ho saps si l'any vinent hi tornes com a acompanyant d'alt carrec de l'administració pots dur una maquina de fotos i fer-nos particeps d'aquesta altre festa que no surt al mitjans de comunicació.

ep,.....i de bon rotllo, eh!!!

XAVI

http://www.nautes.org/fotos/
fotos amb zoom arenyenc

Teresa Verdura

Fragments de la "Primera història d'Esther"

Enviat per Teresa Verdura el Dc, 25/04/2007 - 12:50

El llibre-regal al que faig referència son fragments de la PRIMERA HISTÒRIA D'ESTHER. Sento que el subconscient m'hagi traït a l’anomena el llibre. Era jo la que vivia per segona vegada aquests sentiments que explico. El llibre estava mal referenciat.
Xavi: de fet tinc algunes fotografies. 2 o 3. Visió panoràmica i la Sra. Montserrat Torrens i la seva deixeble. Te les mostraré personalment per si serveixen.
Teresa Verdura i Anglada