INTERVENCIONS CUP al Ple Municipal
INTERVENCIONS DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP AL PLE EXTRAORDINARI DEL 27/10/2011
1. Aprovació de l’acta de la sessió anterior
A favor.
2. Nomenament d’un representant de l’Ajuntament a l’Assemblea General de Ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat
Des del grup municipal de la CUP ens sembla bé que hi hagi un representant del Consistori a una xarxa que diagnostica i fomenta el fet de fer uns municipis molt més sostenibles amb el territori i, conseqüentment, amb la producció i el consum en tots els àmbits.
Ara bé, ser-hi vol dir participar i, el més important, que hi hagi un retorn que es tradueixi amb accions clares per la sostenibilitat a la nostra vila. Si no és així, per dir-ho ras i curt: no cal anar-hi a perdre el temps.
Així, entenem que el representant designat pel consistori participarà dels grups de treball creats per aquesta xarxa i proposem que siguin en aquells en què es treballa pel “consum responsable i l’economia sostenible” i en aquells en què es treballa per una gestió energètica sostenible.
I, paral·lelament a la participació a aquesta xarxa, a nivell local proposem, i esperem que l’equip de govern i el regidor en qüestió en prengui nota, que es revisi i s’actualitzi la proposta que Arenys vam fer per potenciar el procés de L’Agenda 21. Així, L’aposta d’Arenys de Mar per la sostenibilitat, és de 2002. En aquest document hi ha descrit un pla d’acció concretat en 152 accions que calia fer fins el 2012, tot just d’aquí 2 mesos i escaig.
Aquest document parla d’ampliar recursos per la gestió ambiental municipal i de fer un estalvi i eficiència energètica i promoció de les energies renovables, entre d’altres accions.
La CUP hi creiem plenament en actuar en aquest sentit, i és per això que el nostre vot serà favorable en aquest punt. Però també és per aquesta convicció que esperem que hi hagin actuacions concretes i que anualment el regidor de medi ambient presenti una memòria pública de les actuacions realitzades. Si no és així, entendrem que la seva presència la Xarxa cap a la sostenibilitat és del tot prescindible.
3. Nomenament d’un representant de l’Ajuntament al Consell de Promoció Turística
En aquest punt el grup municipal de la CUP pensem que el cost de 3.657,95 euros anuals que ens costa el fet de ser-hi els rendibilitzaríem molt més fent una promoció local gestionada des del propi Ajuntament. Això és: no n’hi ha prou en promocionar la vila al web del consorci, cal fer passos perquè en traiem molt més rendiment.
Tampoc trobem gens funcional el fet que el treball en comú dels municipis adherits passi per dues reunions anuals sense cap grup de treball, com per exemple hi ha a la xarxa de municipis cap a la sostenibilitat.
Pensem que el que cal, i més ara en aquesta situació de crisi econòmica que res fa pensar que sigui de curta durada, doncs és treballar en la línia de fer un turisme nacional i de qualitat on l’eix principal, el nostre reclam i tresor, sigui el patrimoni cultural, gastronòmic, arquitectònic, ecològic, paisatgístic, teatral, musical, museístic, etc.
I que per promocionar tot això i més, podem estalviar-nos els més de 14.000 euros que ens costaria la presència de la nostra vila a aquest consorci. I, és clar, si cal promocionar la vila i el nostre millor reclam, que és el patrimoni, i la CUP així ho pensem, proposem invertir aquests diners en fer una promoció gestionada per nosaltres mateixos: tenim un web municipal, tenim dues entrades a la vila que caldria adequar perquè hom sàpiga que entra a Arenys de Mar, tenim una estació de tren, tenim Barcelona i Girona a tocar. Són massa diners perquè algú ens faci la feina que podem fer nosaltres mateixos i que, a banda, no ens permet fer actuacions concretes sobre la pròpia vila.
El sentit del nostre vot serà negatiu.
4. Pròrroga del contracte de gestió del servei municipal de teatre, música i dansa del Teatre Principal, signat amb Societat Coral Esperança
La CUP pensem que en aquests moments la prorrogació del contracte beneficia l’Ajuntament i l’entitat, tot i que cal acabar de resoldre certs aspectes com que el 18% d’IVA dins de la facturació dels 98.000 euros anuals i que actualment perjudiquen l’entitat. Ara bé, és una solució a curt termini. Caldrà estar emetents a les conclusions de l’estudi tècnic que s’especifica al punt dos dels acords. De ben segur que el desig de la Societat Coral l’Esperança és que l’espai serveixi per dinamitzar la vida cultural de la vila, tant si ho gestiona l’Ajuntament com si ho fa la pròpia entitat. Aprofitem per recordar que l’Ajuntament n’és el propietari per cessió per 15 anys amb dues condicions ben clares: la reforma, que ja es va fer, i l’ampliació per la banda de can Vives. Caldrà posar fil a l’agulla perquè aquesta obra, no especialment complexa ni astronòmicament cara, comenci a caminar. Aleshores sí tindrem un teatre preparat per ser referent també de fora vila i amb probabilitats de ser molt més rendible.
També pensem que cal fer un reconeixement a la Societat Coral l’Esperança per la seva tasca, esforç i voluntat vers la dinamització cultural de l’espai, tant quan ho van gestionar en propietat com en cessió.
I finalment, atès que durant l’any 2012 es farà un estudi de viabilitat per instal·lar el servei pel propi Ajuntament, seria interessant que quan aquest estudi estigui fet es consulti el futur, esperem que no molt llunyà, Consell de cultura municipal.
El sentit del nostre vot en aquest punt serà favorable.
5. Modificació pressupost 13/2011
La CUP entenem els motius que comporten aquesta modificació de crèdit; ara bé, el fet de no ser nosaltres mateixos qui gestionem i decidim com administrem aquests diners fa que el sentit del nostre vot en aquest punt sigui l’abstenció.
6. Aprovació expedient plurianual per fer front a l’execució de la Sentència del TSJC 669 de 27 d’octubre de 2010
La CUP sobre aquest punt volem fer les consideracions següents:
La situació que porta a la vila d’Arenys a pagar una multa que toca fort les arques municipals és fruit d’una continuïtat de males pràctiques, excés de confiança, deixadesa i desídia que no podem passar per alt:
* Hi ha una deixadesa i poc compromís amb la funció pública del secretari d’aleshores per fer un seguiment i defensar els interessos de la vila d’Arenys, en aquest cas en nom de l’Ajuntament. I, alhora, un excés de confiança del consistori de llavors vers la seva professionalitat.
És per això, i amb la plena confiança que en general així és en aquest moment, cal que qui treballa a la funció pública ho faci amb professionalitat, eficàcia i eficiència.
Que qui ha de prendre les decisions polítiques, els 17 membres del Consistori, a partir dels informes pertinents, els contrastem amb experts externs.
Que cal trobar els responsables, amb noms i cognoms perquè assumeixin, moralment, política i econòmica la responsabilitat d’aquesta sentència.
Recordem que si paga l’Ajuntament, paga la vila d’Arenys, tots els arenyencs i arenyenques. Són exactament 393.234,48 euros, i, si aquí li sumem la sentència sobre can Mollfulleda que és de 1630.108, finalment són 2.323.342,48 EUROS que no tindrem.
En aquest punt la CUP votarem en contra de l’aprovació de l’expedient perquè pensem que qui hauria de pagar aquesta multa no són els vilatans d’Arenys sinó els responsables tècnics d’aleshores.
No estem d’acord amb la sentència i creiem que cal fer les actuacions pertinents per tal de cedir la responsabilitat econòmica a qui li correspongui. Considerem que un tribunal que hagi estat capaç de culpar a 14.000 i escaig d’habitants que actualment som a Arenys per les negligències d’un representant de l’estat, el secretari d’aleshores, és un tribunal que no es mereix cap mena de confiança ni de reconeixement.
En aquest cas la CUP pensem que el que cal és que l’Ajuntament faci insubmissió a la sentència; cal tensar la corda per desemmascarar totes aquestes males pràctiques i que qui l’ha fet, que la pagui.
7. MOCIONS:
MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP PER PENJAR LA BANDERA ESTELADA AL MÀSTIL DE L’AJUNTAMENT ELS DIES DE LA DIADA DELS DIFERENTS TERRITORIS DE PARLA CATALANA
La vila d’Arenys de Mar forma part del territori de parla de llengua catalana. Aquest lligam lingüístic i cultural fa que, malgrat divisions administratives, la mobilitat, el coneixement i la fraternitat entre els diferents territoris sigui un fet ben habitual.
No és estrany, per aquest motiu, que col·lectius i associacions de la vila participin d’intercanvis amb altres col·lectius de la resta del territori lingüístic.
Tampoc no es va fer gens estrany quan molts col·lectius, associacions, partits i, també, persones que actualment compartim consistori, vam participar en l’organització de l’exercici democràtic del dret a decidir consultant els vilatans d’Arenys de Mar sobre el futur polític dels territoris de llengua catalana.
Així doncs,
* Atès que als màstils de l’Ajuntament en diades i dates significatives hi ha hagut penjades banderes que no són la senyera
* Atès que aquestes banderes han estat penjades per commemorar, recordar, solidaritzar-se o celebrar algun fet, efemèride, etc.
* Atès que la vila d’Arenys de Mar té un lligam històric i lingüístic amb la resta de territoris de parla catalana
* Atès que la bandera estelada és el símbol que al nostre país significa el reconeixement d’aquest passat i de la unitat lingüística
* Atès que la bandera estelada és el símbol que al nostre país significa i reconeix el dret a decidir el seu futur que té qualsevol nació
Per tot això, el grup municipal de la CUP presenta al ple l’adopció dels següents acords:
1. Que l’Ajuntament pengi l’estelada els següents dies:
* 23 d’abril (Sant Jordi)
* 25 d’abril (Diada del País Valencià)
* 7 de juny (Corpus de sang)
* 23 i 24 de juny (Sant Joan)
* 9 de juliol (Sant Zenon)
* 16 d’agost (Sant Roc)
* 11 de setembre (Diada nacional)
* 7 de novembre (Diada de la Catalunya Nord)
* 31 de desembre (Diada de Mallorca)
2. Que l’Ajuntament publiqui al web municipal una notícia breu que expliqui que es penja l’estelada i el motiu en qüestió per la qual oneja l’estelada.
MOCIONS RESTA DE PARTITS
ERC:
CIRC SENSE ANIMALS: vot a favor
ASSOCIACIÓ MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA: a la CUP ens sembla bé ser representats a qualsevol ens que treballi per avançar cap a l’assoliment de la Independència dels Països Catalans. Ara bé, pensem que allò que tindria molta força és l’Assemblea de regidors dels Països Catalans on hi tindríem la possibilitat de treballar els 17 regidors del consistori. Pensem que un país camina fermament cap a la independència quan hi ha una majoria de municipis i de consistoris que aposten clarament en aquest sentit. La CUP apostem perquè sense embuts els i les electes ens posicionem sobre el procés independentista. I això cal fer-ho visible i coordinadament amb la resta que remi en aquesta direcció. El sentit del nostre vot serà afirmatiu per aquesta moció.
MILORA DEL MODEL DE FINANÇAMENT I REBUIG DE L’ESPOLI: la CUP entenem perfectament la moció d’ERC i, fins i tot, ja ens agradaria aconseguir quelcom a partir d’ella.
És cert, però, que l’objectiu de la moció, i utilitzant paraules de l’escriptor i intel·lectual Manuel de Pedrolo és que cal protestar fins i tot quan no serveix de res. Negar-nos a pagar els possibles imports que ens reclami l’Estat espanyol ens restaria aquesta quantitat l’any següent a l’hora de rebre, per dir-ho d’alguna manera, els ajuts que anualment rebem.
Entenem que l’espoli fiscal, causa endèmica i primera de la situació econòmicament precària que patim els ajuntament i la resta de catalans i catalanes, té una única solució: la Independència dels Països Catalans i la creació de l’estat propi. Ni concerts econòmics ni pactes de cap mena. Ningú entendria que els diners d’un els recaptés i gestionés el seu veí del costat.
Doncs amb els països, el mateix. Podríem fer, per girar el mitjó, una moció per demanar la Independència i així evitaríem l’espoli fiscal.
En tot cas, el vot de la CUP serà afirmatiu.
PSC:
VARIANT VALLDEGATA: la variant ja està pràcticament feta. Pensem que ajudarà a reduir el trànsit pel centre de la vila i això ho valorem molt positivament. El sentit del nostre vot serà afirmatiu.
MODIFICACIÓ DEL ROM: la CUP hi votarem a favor perquè realment ens interessa modificar el ROM. A la proposta del regidor de zona hi ha deures del regidor que en aquests moments no queden contemplats al ROM i que esperem que sí hi siguin a la propera modificació.
CIU:
ADIF: a la CUP ens sembla bé el que es porta a aprovació; ara bé, cal deixar clar a ADIF que la responsabilitat última de qui creua la via per anar a mar, que, no ens enganyem, és el primer motiu pel qual es proposa l’acord, és d’ADIF, mai de l’Ajuntament. Si no és així, preferim que es tanqui. L’Ajuntament no està preparat, si més no econòmicament, per anar pagant sentències.
8. PRECS:
PREC QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP PER LA CREACIÓ D’UNA TAULA ARENYENCA PER FER FRONT A LA CRISI
Aquesta setmana es feia públic que els Països Catalans han assolit la quota d’atur més alta dels darrers 15 anys. Aproximadament, més d’1.200.000 persones aturades. I, si ens fixem amb les dades de l’Enquesta de Població Activa, ascendeix fins al milió i mig. Des de 2008 que s’iniciaren els símptomes de la crisi financera, econòmica i laboral, les xifres d’atur no han parat de créixer –exceptuant alguns períodes conjunturals- i aquesta tendència no sembla que hagi de capgirar-se a curt termini.
Altres indicadors econòmics com la variació del PIB, de la renda per càpita... confirmen també aquesta situació de crisi que estem vivint. Una situació que si bé portem temps vivint i, sobretot, portem temps llegint, veient, escoltant i debatent, no arriba a la seva fi.
Davant d’aquesta situació és imprescindible que les institucions treballin colze a colze amb aquells actors socials i econòmics per tal d’elaborar propostes concretes que serveixin, si bé la crisi és a nivell global, per anar avançant a escala local cap a la seva superació. Som conscients que aquesta crisi és cíclica i sistèmica, és inherent a la lògica del sistema capitalista, però la
voluntat i diligència política pot ajudar a resoldre els grans greuges que aquesta situació conjuntural provoca al conjunt de la societat i, especialment, al conjunt de les classes populars.
És per això que des del grup municipal de la CUP demanem un cop més al govern municipal voluntat política per fer polítiques socials i fiscals valentes que ajudin a mitigar els efectes de la crisi i posin les bases d’un nou model socioproductiu que assegurin un augment de l’ocupació estable i de qualitat. I, realitzem el següent prec sol·licitant al Consistori que lideri aquest canvi amb les següents condicions.
PREC:
1. La constitució d'una taula arenyenca per la crisi que compti amb representants dels empresaris, dels sindicats, dels partits polítics, i d'altres agents socials que, per la seva especificitat, tinguin o puguin tenir una aportació d'interès als temes que abordi la taula.
2. Que la Taula per la Crisi tingui dues funcions principals: fer d’observatori de la crisi (mitjançant recollida d’informació i diagnòstics) i fer propostes per fer-hi front.
3. Que la Taula es reuneixi amb la suficient periodicitat per tractar tota la dimensió de la crisi econòmica, així com les seves conseqüències a nivell de cohesió social, serveis socials, teixit productiu, etc, i poder fer un seguiment a temps real.
4. Que l’Ajuntament convoqui tots els grups municipals del consistori a una comissió extraordinària per acordar les formes, els temps i els actors de la Taula.
PREC QUE FA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP PERQUÈ LES FORMACIONS POLÍTIQUES SIGUIN TRACTADES COM UNA ENTITAT MÉS DE LA VILA A EFECTES D’ÚS D’ESPAIS I MATERIAL MUNICIPAL
Des de fa anys, les formacions polítiques d’Arenys de Mar a l’hora de fer activitats al carrer som tractades de manera diferent respecte a la resta de col·lectius i associacions de caire no marcadament polític.
Des de la CUP pensem que qualsevol de les propostes polítiques, tot el que fem ho fem únicament i exclusiva per millorar, cadascú des de les seves coordenades ideològiques, la vila i, bàsicament, com una contribució a la comunitat. Així, ni més ni menys que qualsevol altre col·lectiu o associació. Això sí, des d’una perspectiva obertament política. Però, res més.
És per això que no entenem perquè les formacions polítiques hem de pagar per fer ús d’instal·lacions municipals així com pel material.
És per tot això suara exposat que el grup municipal de la CUP demanem al govern municipal que resolgui aquest greuja.
PREC QUE FA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP PERQUÈ ES RECOLZI I ES PUBLICITI L’ESTUDI SOBRE NIUS D’ORENETES FET A LA VILA
Un biòleg arenyenc ha fet una actualització d’una part del cens que, juntament amb un altre biòleg, van fer l’any 2000 sobre els nius d’orenetes a la vila.
D’aquest segon estudi, parcial, s’ha constatat que el cens ha augmentat allà on ja estava inventariat, i també s’ha detectat que hi ha nous llocs de nidació.
Per tot això, demanem al govern municipal que:
1. Aporti els mitjans tècnics i econòmics per fer l’actualització integral de l’estudi d’orenetes.
2. Fer una campanya informativa, per exemple a la revista local A tocar ratlla, per difondre a la resta de vilatans l’estudi, que seria únic al país, i per sensibilitzar tothom i, especialment, aquelles persones que tenen nius al seu edifici, perquè els protegeixi.
3. Des de l’Ajuntament, prendre mesures de gestió i conservació així com de foment de la biodiversitat. Això és, per exemple, fer ordenances que protegeixin els nius ja existents quan hi hagi una rehabilitació d’edificis.
PREC QUE FA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP PERQUÈ DAVANT DE LA BIBLIOTECA ES PROTEGEIXI L’ESPAI AMB COLOR GROC I S’HI FACI, TAMBÉ, UN PAS DE VIANANTS ALLÀ ON BAIXEN LES ESCALES DE LA BORERA
Davant de la biblioteca, allà on hi el creuament amb el carrer Bonaire, és un espai on hi travessa molta gent i, especialment perquè hi ha la biblioteca, també molta mainada.
La CUP demanem a la regidora de governació que en aquest espai que hi ha davant de la biblioteca es faci un pas de vianants i es senyalitzi amb pintura groga el terra, així com amb un rètol viari, per avisar als conductors de vehicles que aquest és un espai d’especial protecció per als vianants i concretament de mainada.
9. PREGUNTES DE CONTROL DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CUP AL GOVERN MUNICIPAL
1. Per un decret d’alcaldia es va procedir a precintar el local Casa Ametller situat a la Riera perquè no garantia la seguretat pels vianants ni per la clientela.
* Quines actuacions s’hi van fer perquè d’un dia per l’altre aquelles deficiències de seguretat hagin estat resoltes?
* Com s’ha formalitzat l’acord amb el propietari que accedirà a seguir les directrius dels Serveis tècnics municipals?
* Per quin motiu se li havia donat la llicència d’obertura si incomplia les directrius dels Serveis tècnics municipals?
2. Davant de la cada cop més gèlida situació del Mercat municipal on dia rere dia tanquen més parades i no hi ha cap relleu generacional que les substitueixi, el govern municipal ha pensat en algun pla estratègic de millora com per exemple constituir-lo com a cooperativa o fer una discriminació positiva d’aquells productes produïts o elaborats a Arenys i, per extensió, a la resta dels Països Catalans?
3. En el ple de juliol, la CUP vam fer un prec perquè es creés el Consell Municipal de cultura, atesa la qualitat i quantitat d’agents de que gaudeix la vila així com del patrimoni de què disposa. S’ha posat fil a l’agulla en aquest tema?
4. Per quin motiu l’autobús de línia que enllaça els dos Arenys no para a les parades establertes i, fins i tot en algun cas, habilitades espacialment per aquest ús?