Quantes llistes hi haurà a les properes municipals?

En un apunt de la setmana passada vaig intentar remarcar fins a quin punt el principi d'Hondt pot fer variar la traducció en regidors. Deia que si ICV, CUP i ERC ens haguéssim presentat en una única candidatura hauríem guanyat les eleccions. Així de contundent. I no només per la suma de vots, sinó també perquè la distribució d'aquests vots d'acord amb el principi d'Hondt hauria assignat el sisè regidor a aquesta coalició en detriment de CiU. Aquest és, doncs, un factor que cal tenir sempre molt en compte. N'hi ha un altre, directament relacionat amb aquest, que és la fragmentació, la quantitat de llistes que aspiren legítimament a obtenir representació al nostre consistori.

 

Actualment, hi ha qui pensa que el mapa polític arenyenc ja està molt fragmentat. Recordo que hi ha CiU, PSC, ICV, PP, CUP, ERC i Bloc. Fins a set grups, doncs. Per a una vila de 15.000 habitants, no està gens malament, però cal advertir que això encara podria superar-se el 2015 o quan siguin les properes municipals si totes les candidatures repetim i, a més, n'entren de noves. Cal tenir present, per exemple, que Plataforma per Catalunya va fer pública la seva intenció de presentar-s'hi. Cal pensar també en la possibilitat que Ciutadans, que ja va provar d'entrar a l'Ajuntament el 2007, ho torni a provar ara que la formació s'ha consolidat amb força al Parlament. No sabem encara si Procés Constituent també ho voldrà provar. Potser fins i tot neix alguna candidatura independent tipus VIA. I posats a llançar hipòtesis, també podria passar que CDC i UDC es presentessin per separat segons com acabin aquests dos partits.

 

En resum, en un escenari extrem podríem arribar a tenir 12 candidatures. Cap problema des del punt de vista de legitimitat i de diversitat democràtica, però és evident que l'aplicació del principi d'Hondt en aquestes condicions faria estralls. Us convido a agafar un simulador i a fer-hi proves. No trigareu a arribar a una conclusió ben clara: sumar serà guanyar. Per tant, hi insisteixo un cop més: estic convençut que a Esquerra Republicana farem els millors resultats que mai hàgim obtingut, però tenim una oportunitat d'or per fer molt més que això. Sapiguem veure-la i aprofitar-la.

 

PS: Imatge extreta del bloc de la Plataforma SOS Educació d'Arenys de Mar.

Afegeix un comentari nou